exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Jurnaliști care fac diferența! Descarcă ghidul.

Violența împotriva femeilor este o problemă larg răspândită. În România, una din trei femei peste 16 ani fost agresată fizic sau sexual la un moment dat în viață. Potrivit legii, violența împotriva femeilor este înțeleasă ca 

o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare împotriva femeilor și [include] toate acțiunile de violență de gen care rezultă în, sau care sunt probabile a rezulta în, vătămarea sau suferința fizică, sexuală, psihologică sau economică cauzată femeilor, inclusiv amenințările cu asemenea acțiuni, coerciția sau deprivarea arbitrară de libertate, indiferent dacă survine în public sau în viața privată.

Acest ghid se concentrează pe violența domestică și violența între parteneri intimi, unde, deși urmele violenței fizice sunt cele mai vizibile, aceasta nu reprezintă singura formă de control exercitată de către parteneri abuzivi. Alte forme de abuz includ violența sexuală, verbală, psihologică, socială, economică, spirituală sau cibernetică. În România, astfel de acte sunt pedepsite conform legii. 

Violența împotriva femeilor reprezintă o problemă socială complexă și de sănătate publică. Pentru a putea reduce violența, societatea are nevoie de jurnaliști care tratează acest subiect în mod serios, nu ca pe o „știre de senzație”. Impactul violenței este resimțit nu numai de femeile care sunt sau au fost victime, ci și de familiile și apropiații lor, precum și de societate în ansamblu.

Mass-media are atât datoria de a relata evenimente într-un mod responsabil, cât și puterea de a modela impactul unor asemenea povești de viață și atitudinile oamenilor față de fenomenul violenței împotriva femeilor. Acest ghid prezintă principii de bază și practici pozitive care să susțină jurnaliștii în relatarea responsabilă a știrilor despre violența domestică. Acest lucru înseamnă evitarea miturilor despre violență, respectarea demnității persoanelor care au trecut prin violență, precum și prezentarea adecvată a contextului social și a dinamicii violenței.

Informații cheie: 
Scurt ghid pentru jurnaliști descarcă de aici. 
Scurt ghid pentru formatori de opinie (influenceri) descarcă de aici.
Scurt ghid pentru învingatoarele violenței descarcă de aici.
Scurt ghid pentru publicul general descarcă de aici.
___________________________________
Proiectul Jurnaliști care fac diferența este organizat de către Asociația A.L.E.G. și finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Află mai multe detalii aici. 

.