Jurnaliști care fac diferența!
Asociația A.L.E.G. și-a propus să dedice începutul lunii martie celor care pot face o diferență în viața femeilor. Jurnaliștii sunt aliați importanți în munca de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Felul în care televiziunile și presa în general relatează despre violență are un impact uriaș asupra tuturor: nu doar asupra femeilor și bărbaților pe care îi intervievează în cazuri de violență, dar și asupra femeilor care privesc la știri și ar putea afla cum să iasă din propriile situații de abuz, asupra celor din jurul unei victime care ar putea să ajute, asupra agresorilor care ar putea fi descurajați din faptele lor, dar și asupra instituțiilor publice datoare să intervină în așa fel încât să combată violența și să protejeze victimele. Nu în ultimul rând, copiii și tinerii sunt influențați și ei puternic de ceea ce văd în mass-media.
Dincolo de consumul de senzațional, relatările din mass-media sunt pentru mulți oameni unica oportunitate de informare corectă pe un subiect despre care suntem destul de puțin educați, cum este violența împotriva femeilor și copiilor. Pentru jurnaliști și instituții de presă aceste subiecte sunt o oportunitate de a face o diferență, de a influența ceva sau pe cineva în bine.
Tocmai de aceea, pe baza experienței noastre de lucru cu învingătoare care au trecut prin violență și împreună cu jurnaliști care documentează fenomenul de multă vreme, am pregătit un ghid de bune practici „Cum vorbim despre violența domestică?”. Vom lansa acest ghid pentru jurnaliști pe data de 2 martie, de la ora 18:00, în cadrul unui eveniment live ce va fi transmis pe pagina de Facebook A.L.E.G. Invitații în cadrul evenimentului vor fi: Diana Oncioiu (Dela 0), Oana Sandu (DoR), Ionuț Benea (Radio Europa Liberă), Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Georgiana Epure (A.L.E.G., moderatoare).
Pe data de 9 martie, în cadrul atelierului Jurnaliști care fac diferența, vom lucra pe baza ghidului cu acei jurnaliști și viitori jurnaliști care doresc să se asigure că relatările lor despre violența domestică sunt făcute în mod etic, evitând retraumatizarea victimelor, și responsabil, iar astfel pot chiar contribui la schimbări benefice în societate. Aceștia se pot înscrie pentru atelier completând formularul de înregistrare până la data de 7 martie 2021.