exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Parlamentul a adoptat legea pentru ratificarea C190

Parlamentul a adoptat marți, 5 martie 2024, legea pentru aderarea României la Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii (C190). Aceasta este prima convenție care stabilește standarde juridice internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii – standarde care acum vor fi aplicate și în România.

În 2021, A.L.E.G. a inițiat campania națională „Angajatori pentru respect”, pentru ratificarea C190. Lacunele cadrului legal cu privire la hărțuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. 

Ratificarea C190 pune în mișcare un mecanism prin care cadrul legislativ va fi îmbunătățit și implementarea sa monitorizată de către Organizația Internațională a Muncii, completând astfel eforturile societății civile de a determina autoritățile și angajatorii să prevină și să combată hărțuirea în lumea muncii.

Prevederile C190 se aplică tuturor categoriilor de lucrători, inclusiv stagiari, persoane ale căror contracte de muncă au încetat și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Acestea sunt valabile atât pentru lucrătorii și lucrătoarele din sectorul formal, cât și cel informal. C190 reprezintă un instrument solid de combatere a violenței de gen la locul de muncă, de abordare a impactului violenței domestice în cadrul mediilor de lucru și de a sprijini inspectorii de muncă, procurorii și polițiștii în gestionarea cazurilor de hărțuire.

În ultimul an, A.L.E.G. a documentat impactul violenței și hărțuirii la locul de muncă, inclusiv în ceea ce privește lucrătorii și lucrătoarele migrante. C190 cere să se acorde o atenție specială acestei categorii de lucrători care se află în situații cu risc sporit de hărțuire.

„Acest moment încununează o muncă colectivă și susținută timp de doi ani și jumătate, în care am analizat legile și implementarea lor, am venit cu soluții și am cerut Guvernului și Parlamentului, alături de peste 40 de ONG-uri și sindicate, să ratifice Convenția OIM și să pună capăt violenței și hărțuirii în lumea muncii. Prevederile Convenției sunt obligatorii din punct de vedere juridic, iar ratificarea Convenției transmite un mesaj puternic, conform căruia hărțuirea în lumea muncii este inacceptabilă, se pedepsește și nu va mai fi tolerată. Îndemnăm Guvernul să continue să lucreze împreună cu organizațiile din societatea civilă la procesul de implementare al Convenției și să o pună în aplicare. În mod crucial, acest lucru nu se rezumă doar la a îmbunătățirea cadrului legal, dar și la instruirea adecvată a tuturor factorilor instituționali care au în mandat abordarea hărțuirii”, a declarat Georgiana Epure, Președinta A.L.E.G.

Urmează ca Președintele să promulge legea, iar Ministerul Afacerilor Externe să depună instrumentul de ratificare la OIM, moment din care România va trebui să alinieze cadrul legislativ, politicile publice și practicile instituționale la standardele C190. Recomandările noastre și ale peste 40 de organizații aliate în acest demers pot fi consultate aici. În 2023, Avocatul Poporului a emis un raport special privind hărțuirea în lumea muncii în care face, de asemenea, o serie de recomandări concrete pentru îmbunătățirea legilor anti-hărțuire. La momentul acesta, 38 de țări din întreaga lume au ratificat C190.