exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Sibiu pentru drepturi egale. Apel către candidații la alegerile locale 2024

Pe data de 9 iunie 2024 vor avea loc alegerile locale, pentru primării, consilii locale și consilii județene, și pentru Parlamentul European. Tot anul acesta, au loc și alegerile parlamentare și prezidențiale.

Femeile sunt mult subreprezentate în rândul candidaților la alegerile locale. Din cei 227 de candidați înscriși pe listele electorale pentru cele 64 de primării din județul Sibiu, doar 21 sunt femei (9,25% din total). În candidaturile existente, egalitatea de gen și al drepturile omului sunt marginalizate.

În acest context, și având în vedere îngrijorările legate de inegalități sociale în creștere, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. invită toți candidații și toate candidatele pentru o funcție publică, să prioritizeze șase domenii care să facă din județul Sibiu și localitățile sale un spațiu al drepturilor egale, în care violența de gen și inegalitatea socială sunt abordate direct și cuprinzător:

Descarcă manifestul Sibiu pentru drepturi egale 2024 aici

 

Egalitatea de gen este un indicator important al calității democrației. Studiile arată că prosperitatea țărilor (inclusiv creșterea PIB-urilor naționale) este strâns legată de egalitatea de gen și reducerea dezavantajelor care împiedică deplina valorizare a capacităților femeilor. Țările care se află de regulă în topul Indexului Egalității de Gen în Europa se află și în topul celor mai prospere.

Avantajele egalității de gen nu sunt doar pentru femei, ci pentru societate în ansamblu. Atunci când femeile se simt în siguranță și drepturile lor sunt respectate, au de câștigat și copiii, persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilități sau afecțiuni grave, a căror îngrijire cade încă covârșitor în sarcina femeilor. O comunitate mai sigură pentru fete și femei este o comunitate mai sigură și mai demnă pentru toată lumea.

Multe schimbări pornesc de la nivel local. Integrarea perspectivei de gen în politicile administrației locale reprezintă un pas crucial către un Sibiu mai echitabil și mai incluziv, cu o infrastructură socială puternică și politici publice care promovează drepturile fetelor și femeilor și a grupurilor aflate în situații de vulnerabilitate socială; politici care să contribuie la o schimbare structurală în societate care să facă din egalitatea de gen și drepturile omului nu un deziderat, ci o realitate. 

______

Manifestul Sibiu pentru drepturi egale 2024 poate fi accesat aici. Lansarea acestui apel este o continuare a muncii de advocacy A.L.E.G. pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor omului în politicile și proiectele publice locale.