exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili

 

A.L.E.G. desfășoară în perioada Septembrie 2023 – Martie 2025 proiectul „Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili” destinat îmbunătățirii practicilor din domeniul protecției copilului pentru a răspunde mai bine nevoilor de prevenire a exploatării și traficării tinerilor din grupuri vulnerabile cum ar fi tinerii instituționalizați. Cei care lucrează cu acești tineri (cu vârste până la 18 ani) vor învăța cum să contribuie zi de zi la mai multă siguranță prin activități educative, dar și prin modul cum reacționează în situații de risc. Proiectul va facilita și un schimb de experiență cu specialiști din Marea Britanie care ajută tineri traficați din România. Cei care pot face ca un tânăr să nu ajungă traficat se vor întâlni cu cei care ajută în recuperarea tinerilor care au ajuns victime, iar comunicarea dintre specialiștii români și britanici sperăm să conducă la o mai bună înțelegere reciprocă a cauzelor și efectelor exploatării,  iar impactul pe termen lung să fie reducerea suferinței tinerilor. 

În Marea Britanie, cele mai multe victime ale traficului de persoane provenite dintr-un stat membru UE sunt din România, motiv pentru care Guvernul Marii Britanii finanțează un program destinat prevenirii și combaterii sclaviei moderne și traficului de persoane pentru mai multe state printre care și România. Conform datelor publicate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România, județul Sibiu se situa în 2022 între primele 5 din țară ca număr de victime înregistrate, Maria Britanie fiind printre primele 3 țări de destinație. Tinerii din centrele de plasament reprezintă o categorie vulnerabilă, fiind lipsiți de grijă părintească și mai expuși la lipsuri socio-economice și discriminare multiplă ceea ce îi face adesea ținte ale rețelelor de crimă organizată. 

Proiectul nostru se desfășoară în parteneriat cu Asociația de Poveste, organizație care de mai mulți ani derulează activități educative în centrele de plasament din județ în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC Sibiu), dar și Asociația eLiberare, specializată în combaterea traficului de persoane. Rezultatele pe care le urmărim împreună prin acest proiect sunt:

  1. Elaborarea unui pachet de training și recomandări pentru practica instituțională în sprijinul prevenirii traficului de persoane, pe baza unei evaluări a nevoilor la nivel local, care să implice conducerea Consiliului Județean Sibiu și DGASPC Sibiu, angajați din centre și manageri de caz, tineri care au făcut parte din sistemul de protecție.  
  2. Implementarea unui training pentru 60 de educatori din centre și din ONG-urile care colaborează cu centrele DGASPC Sibiu, inclusiv asistență în derularea de activități  educative practice cu tinerii din centre, care să pună în aplicare noile cunoștințe și metode de lucru asimilate la curs. Trainerii care vor susține formările pentru educatori sunt formatori acreditați, cu expertiză fie în prevenirea traficului de persoane sau în drepturile omului, iar printre ei se va număra și un trainer britanic cu experiență de lucru cu grupuri vulnerabile de tineri. Află mai multe detalii aici 

Ulterior activității de formare, proiectul include fonduri pentru derularea unor campanii de informare creative pe tema prevenirii traficului de persoane cu implicarea tinerilor, de exemplu scenete, video-uri, colaje, etc., pentru a putea susține metode de lucru inovatoare cum ar fi educația de la egal la egal.

  1. Replicarea activităților de formare și de prevenire în județul Brașov, cu implicarea DGASPC 
  2. Diseminarea lecțiilor învățate în cadrul unei conferințe naționale, cu implicarea ANPDC

Pe termen lung, proiectul își propune să conducă la înrădăcinarea unor practici sănătoase, integrate în planurile de acțiune ale DGASPC și în activitatea de zi cu zi din centre, care să reducă vulnerabilitatea tinerilor la toate formele de sclavie modernă.

Resurse realizate în cadrul proiectului:

  • Nevoi și recomandări privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și exploatării în sistemul de protecție a copiluluidescarcă aici
  • Afiș – Lanțul traficului și al exploatării de persoanedescarcă aici
  • Afiș – Aleg să recunosc, descurajez, raportezdescarcă aici
  • Angajament personal- descarcă aici

__________

Proiectului „Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili” este derulat de către A.L.E.G. cu finanțare din partea Guvernului Marii Britanii prin intermediul Ambasadei Marii Britanii în România.