exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea C190

Joi, 17 noiembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind eliminarea hărțuirii și violenței în lumea muncii (C190). Urmează ca acesta să fie votat și în Parlament.

Convenția OIM trebuie ratificată pentru că legislația, politicile publice și practicile instituționale anti-hărțuire din țară sunt deficitare, iar aplicarea și monitorizarea respectării lor sunt limitate. Ratificarea ar pune în mișcare un mecanism prin care cadrul legislativ să fie îmbunătățit și implementarea sa mai bine monitorizată.

Adoptarea proiectului de lege vine la puțin peste o lună după ce Ministra Muncii a anunțat într-o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile că proiectul de lege a fost trimis spre avizare inter-instituțională.

“Salutăm adoptarea proiectului de lege de către Guvern și sperăm ca votul din Parlament să treacă fără probleme. Lucrătorii și lucrătoarele din România, și nu doar cei români, au dreptul la medii de lucru sigure și sănătoase, lipsite de hărțuire și violență, iar ratificarea C190 va duce la o mai bună protecție a acestui drept”, a declarant Georgiana Epure, președinta Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen.

La începutul lunii noimebrie, peste 40 de organizații non-guvernamentale, sindicate și cadre universitare au cerut Ministerului Muncii și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să asigure că ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind hărțuirea și violența în lumea muncii (C190) va rezulta într-o protecție reală a lucrătorilor și lucrătoarelor împotriva hărțuirii, făcând o serie de recomandări concrete pentru armonizarea cadrului legal actual la standardele C190 si ale Recomandării OIM nr. 206, care completează Convenția OIM.


Acest demers face parte din campania „Angajatori pentru respect”, inițiată de A.L.E.G. Lacunele cadrului legal cu privire la hățuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. în 2021 și în policy brief-ul tematic pe hărțuirea lucrătorilor migranți, publicat de A.L.E.G. în 2023.