exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Proiectul de lege pentru ratificarea C190 a fost trimis spre avizare

Ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind Eliminarea Hărțuirii și Violenței din Lumea Muncii (C190) a fost discutată marți, 3 octombrie 2023, la Guvernul României. La invitația cancelariei Prim-Ministrului, prin diligența Victoriei Stoiciu, consilieră de stat, au participat la întâlnirea de lucru Ministra Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, și Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, Secretara de stat a Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse (ANES), Luminița Popescu, precum și reprezentanți ai societății civile – ONG-uri și sindicate – și cadre universitare. Ambele ministere au anunțat în cadrul întâlnirii că proiectul de lege pentru ratificarea C190 a fost trimis săptămâna aceasta spre avizare interinstituțională.

După mai bine de doi ani de la inițierea campaniei pentru ratificarea C190, „Angajatori pentru respect”, discuțiile s-au concentrat pe ce pași trebuie urmați pentru ratificarea Convenției și armonizarea legilor, politicilor publice și practicilor la standardele C190. 

În cadrul întâlnirii, președinta A.L.E.G. a subliniat importanța implementării Recomandării OIM nr. 206, care însoțește C190 și prevede o serie de măsuri esențiale, precum: formarea specializată a inspectorilor de muncă și magistraților, colectarea de date sistematică și dezagregată, campanii de informare pentru lucrători privind drepturile lor, recunoașterea efectelor violenței domestice asupra lumii muncii prin introducerea concediului plătit pentru victimele violenței domestice și identificarea sectoarelor de lucru și categoriilor de lucrători cu risc crescut de hărțuire, precum lucrătorii și lucrătoarele migrante, al căror număr a crescut de patru ani în ultimii doi ani.

„Salutăm faptul că proiectul de lege privind ratificarea C190 și-a început parcursul de avizare inter-instituțional. Hărțuirea în lumea muncii este atât de normalizată în unele medii de lucru încât tolerarea comportamentelor abuzive sau degradante este deseori percepută ca făcând parte din „fișa postului”. Prin ratificarea C190, statul român ar trimite un semnal puternic că acest lucru nu este acceptabil; că angajatorii trebuie să își ia în serios responsabilitatea de a asigura medii de lucru sigure și sănătoase – pentru toți lucrătorii, inclusiv lucrătorii migranți, cei din economia informală, voluntari, stagiari și ucenici; și că victimele hărțuirii își vor găsi dreptatea și remediile necesare atunci când reclamă astfel de comportamente la ITM sau în instanță. Salutăm interesul crescut pe care Guvernul îl are față de eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii și ne exprimăm speranța că în urma discuțiilor se vor face pașii necesari pentru implementarea reformelor, astfel încât lucrătorii și lucrătoarele să beneficieze de protecție și de respectarea drepturilor lor”, a declarat Georgiana Epure, Președinta Asociației A.L.E.G.