exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Corpul meu îmi aparține

 

PROIECT „Corpul meu îmi aparţine –
violenţa sexuală în rândul tinerilor:
conștientizare şi centru de consiliere”

SONDAJ

Obiectiv

creşterea accesului tinerilor în situații de risc la servicii de informare privind violenţa sexuală şi furnizarea de asistență de specialitate integrată victimelor violenţei sexuale, prin activităţi de informare şi conştientizare pentru tineri dar şi pentru specialişti (medici, asistenţi sociali, consilieri şcolari, poliţişti) din judeţele Sibiu şi Mureş, dar şi prin formarea unui centru pilot de asistenţă pentru victimele violenţei sexuale la Sibiu.

Perioada de implementare

15 aprilie 2014 – 14 noiembrie 2015

Finanțare

granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Parteneri

Stigamot (Islanda), Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii din Târgu Mureş, Inspectoratorul Şcolar Judeţean Sibiu, Inspectoratorul Şcolar Judeţean Mureş, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Asociaţia EMA din Braşov.

[wpspoiler name=”De ce e nevoie de acest proiect?”]

  1. O problemă gravă trecută sub tăcere
  • În România 7% dintre femei spun că au suferit o formă de violenţă sexuală după vârsta de 15 ani.Raportat la populaţia feminină a ţării, asta înseamnă peste 700.000 de mii de femei (sursa Fundamental Rights Agency)
  • Violenţa sexuală afectează şi băieţii, în special minori sau tineri cu un grad de vulnerabilitate
  • Conform UN Women (Factsheet on Sexual Violence, 2010), 50% dintre agresiunile sexuale au loc înainte de vârsta de 16 ani, tinerii fiind aşadar un grup de risc important.
  • Violența sexuală este una dintre formele cele mai distructive ale violenței de gen, iar în România, forma cea mai puțin recunoscută și raportată ca abuz, din cauza normelor sociale (ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului), din cauza dublei victimizări (când o victimă care depune plângere este supusă la noi situaţii traumatizante pe parcursul procedurilor legale) şi din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele să beneficieze de suport şi consiliere.
  1. Lipsa serviciilor de suport, în ciuda obligaţiilor legale
  • Din 2015 România are obligaţia de a implementa Directiva 2012/29/EU privind victimele infracţiunilor, care se referă în mod distinct la violenţa de gen, iar poliţia şi tribunalele din România vor trebui să îndrume victimele infracţiunilor “cu risc ridicat de victimizare secundară”, aşa cum e violenţa sexuală, spre servicii de asistenţă specializate.  
  • În România nu există centre de criză pentru viol sau centre de consiliere specializate pe violenţă sexuală. Aceste servicii abia acum se dezvoltă, deşi standardele Consiliului Europei spun că ar trebui să existe un loc într-un centru de criză pentru viol la 20.000 de locuitori, cu o bună distribuţie locală.
  1. Nevoia de a informa specialiştii şi pe cei care pot veni în contact cu victime
  • Un studiu privind prevenirea violenţei sexuale al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013 recomandă implicarea sectorului medical şi capacitarea sa pentru a identifica violenţa sexuală şi a îndruma victimele spre servicii de suport. Colaborarea între poliţist/procuror, asistent social/psiholog şi personalul medical este aşadar esenţială în intervenţia integrată. De asemenea, în toate comunităţile locale, preoţii pot avea un rol important în evitarea blamării victimei şi în îndrumarea lor spre servicii de suport.

[/wpspoiler][wpspoiler name=”Activităţi”]

Campanie de informare şi conştientizare

  • Durata 12 luni
  • 10 localităţi din Sibiu şi Mureş.
  • Grupuri ţintă: tineri (14-29 ani), specialişti ce pot îndruma victima (asistenţi sociali, psihologi, medici, poliţişti, etc.)

Pentru TINERI – sesiuni educative bazate pe metode de educaţie non-formală (durata de 90 min.), în cadrul cărora se vor utiliza şi:

      • film educativ –  ce înseamnă consimțământ, cum îl exprimăm şi îl respectăm, comportamente de risc versus comportamente pozitive
      •  ghid de buzunar Violența sexuală: recunoaște manifestările, evită, oferă suport

Pentru SPECIALIŞTI – întâlniri la nivel local axate pe evitarea victimzării secundare, înţelegerea cauzelor şi efectelor, în cadrul cărora se vor utiliza şi

      • pachete de informare şi de conştientizaresuport pentru identificare şi îndrumare cazuri spre suport specializat, evitare victimizare secundară

Centru pilot de asistenţă pentru victimele violenţei sexuale

    • Informare si consiliere online. Accesează aici
    • Consiliere psihologică
    • Asistenţă juridică
    • Achitare certificat medico-legal la nevoie

[/wpspoiler][wpspoiler name=”Consecinţele violenţei sexuale”]

Date din cazuistica din ultimii 20 de ani de la Stigamot (Islanda) arată că victimele violenţei sexuale aleg, cel mai adesea, să treacă sub tăcere evenimentele traumatice prin care au trecut. Astfel, mai mult de 80% dintre victime nu raportează abuzul săvârşit asupra lor şi nu discută cu alte persoane despre ceea ce li s-a întâmplat. Principalele motive pentru care victima nu vorbeste despre experienţa de violenţă:

  • Mi-a fost ruşine”                                                                     85%
  • Am crezut că este vina mea”                                              75%
  • Nu am îndrăznit să descriu ce mi s-a întâmplat”            35%

Consecinţele emoţionale, comportamentale şi cognitive pe care le resimt victimele violenţei sexuale sunt multiple şi extrem de grave. În figura de mai jos sunt descrise cele mai frecvente astfel de consecinţe:

consequences

De remarcat că, alături de anxietate, tristeţe şi stimă de sine scăzută, sentimentele de ruşine şi vinovăţie ocupă primele locuri în această statistică tristă a consecinţelor pe care le resimt victimele violenţei sexuale.

[/wpspoiler]

Rezultate si livrabile

Pachet de informare si de constientizare pentru profesionisti

I. Specificul violentei sexuale

II Drepturile victimei si abordarea proactiva

III. Suport si prevenirea revictimizarii

Brosura tineri- sprijin in identificarea formelor de violenta sexuala si a comportamentelor de risc, modalitati de reducere a riscului, interventie, servicii de suport si drepturile victimei: Brosura-Violenta sexuala. Recunoaste, Evita, Descurajeaza, Ajuta!

Fluturas servicii A.L.E.G.

Corpul meu imi apartine – Acasa

Film realizat in cadrul proiectului Corpul meu imi apartine – violenta sexuala in randul tinerilor, constientizare si centru de consiliere, proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania

Corpul meu imi apartine – Ora 5

Film realizat in cadrul proiectului Corpul meu imi apartine – violenta sexuala in randul tinerilor, constientizare si centru de consiliere, proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania

Corpul meu imi apartine – La apus

Film realizat in cadrul proiectului Corpul meu imi apartine – violenta sexuala in randul tinerilor, constientizare si centru de consiliere, proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania

Noutati

14.05.2014, Seminarul de lansare a proiectului „Corpul meu imi apartine – violenta sexuala in rândul tinerilor: constientizare si centru de consiliere” Seminar initial

Descarca aici materialele de la seminar:

Corpul meu imi apartine_prezentari A.L.E.G.

Efectele violentei sexuale_Stigamot

Invinovatirea victimelor_Stigamot

Prezentare IEESR

Raport seminar initial

24.10.2014, Invitatie Conferinta de presa Centru pilot si caravana Corpul meu imi apartine_ conferinta de presa

23-24.04.2015, Invitatie Conferinta diseminare rezultate si metode de lucru invitatie 23-24 apr_Sibiu si agenda

Raport final pe scurt: In perioada 1 nov. 2014- 14.nov. 2015, Caravana „Corpul meu îmi aparține” a implicat 1004 tineri din medii urbane și rurale cu risc de violență din 11 localități din județele Sibiu, Mureș, Brașov și Vrancea, în cadrul a 17 sesiuni educative pentru prevenirea violenței sexuale cu ajutorul filmului educativ „Corpul meu îmi aparține”. Caravana a inclus in paralel în toate localitățile și intâlniri pentru 106 specialiști din comunitate pentru a-i conștientiza cu privire la modalitățile pro-active de identificare a cazurilor de violență sexuală, abordarea sensibilă la diferențele de gen cu prevenirea re-victimizării și importanța accesului victimelor la servicii de asistență specializate. Centrul pilot de consiliere special destinat victimelor violenței sexuale demarat de A.L.E.G prin intermediul proiectului, a fost solicitat de 135 persoane, dintre care peste 90% fete și femei. Dintre aceștia, 78 au optat pentru varianta de consiliere online, 51 pentru informare telefonica si 6 consiliere psihologica pe termen ling. Toate persoanele care ne-au contactat au beneficiat de informare și consiliere pentru a înțelege dacă se află sau nu într-o situație de abuz, înțelegerea specificului violenței sexuale – în special forme, cauze și efecte, informare cu privire la drepturile victimelor și modalități de accesare a acestor drepturi. 5 victime au beneficiat de consiliere și asistență juridică (inclusiv reprezentare gratuită în instanță) si 6 de consiliere psihologică pe termen lung. 3 victime au beneficiat de decontarea certificatelor medico-legale și 5 de decontarea unor cheltuieli medicale neacoperite de asigurarea medicala.  Rezumat

Concluzii si recomandari: Recomandari_servicii de suport violenta sexuala

Continutul acestei sectiuni de website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.