exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

A.L.E.G. solicită un angajament susținut pentru eliminarea hărțuirii sexuale în urma hotărârii CEDO

Sibiu, [15.01.2025] – A.L.E.G. a înaintat cel de-al treilea raport către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în cauza C. c. României – prima hotărâre din istoria Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind hărțuirea sexuală în lumea muncii. Comitetul Miniștrilor este organismul responsabil pentru supravegherea punerii în aplicare a hotărârii CEDO.

Raportul, susținut de alte 21 ONG-uri și sindicate, îndeamnă Comitetul să mențină cauza C. c. României sub supraveghere sporită și să se asigure că România adoptă o reformă solidă pentru a preveni încălcări similare ale drepturilor omului și pentru a consolida protecția împotriva hărțuirii în lumea muncii, conform standardelor Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind violența și hărțuirea. 

Hotărârea CEDO din 2022 a constatat că România a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, privind dreptul la viață privată, din cauza unor deficiențe semnificative în ancheta penală, inclusiv revictimizarea dnei. C. Așa cum A.L.E.G. a subliniat și în rapoartele atencedente, cauza C. c. României reprezintă o problemă generală și sistematică privind încălcarea drepturilor omului în contextul hărțuirii, inclusiv a hărțuirii sexuale, în lumea muncii.

S-au înregistrat progrese, dar provocările persistă

Recenta ratificare de către România a Convenției OIM privind violența și hărțuirea (C190) a marcat un pas pozitiv în eforturile de eliminarea a hărțuirii din lumea muncii și protecției lucrătorilor și lucrătoarelor. În 2024, sub coordonarea cancelariei Prim-Ministrului, s-a formal un grup de lucru interministerial privind implementarea C190, din care au făcut parte reprezentanți ai societății civile, inclusiv A.L.E.G., ai sindicatelor și ai patronatelor. Grupul de lucru, în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, a formulat o serie de amendamente la Codul muncii, la Legea privind inspecția muncii și la Legea securității și sănătății în muncă, pentru a armoniza cadrul legal la standardele C190. Procesul legislativ pentru adoptarea acestor modificări nu a fost însă inițiat. În lipsa adoptării acestor amendamente, lacune semnificative persistă în cadrul juridic, lucrătorii nefiind protejați corespunzător împotriva hărțuirii la locul de muncă.

Mai mult, legislația penală actuală acordă victimelor hărțuirii sexuale doar trei luni pentru a depune o plângere, o limitare care îngreunează raportarea și nu reflectă complexitatea cu care se confruntă victimele atunci când depun o plângere, iar la nivel național lipsește o politică de monitorizare și evaluare sistematică a implementării legii. În plus, nu există nicio politică de colectare de date cuprinzătoare și dezagregate pentru a evalua întreaga amploare a hărțuirii și violenței în lumea muncii și a adopta măsuri specifice pentru cei mai vulnerabili lucrători.

Recomandări

A.L.E.G. solicită Comitetului de Miniștri:

  1. Să mențină sub supraveghere sporită cauza C. c. României pentru a asigura adoptarea unei reforme solide care să prevină încălcări similare ale drepturilor omului.
  2. Să solicite autorităților române un plan de acțiune actualizat, care să includă măsuri specifice pentru alinierea legislației naționale la standardele C190, inclusiv adoptarea amendamentelor propose de către grupul interministerial de lucru pentru implementarea C190, și extinderea termenului plângerii prealabile.
  3. Să solicite autorităților române adoptarea unui plan de monitorizare sistematică și colectarea de date dezagregate, inclusiv anchete periodice și evaluări cuprinzătoare ale mecanismelor de punere în aplicare a legii.

Cele 21 de ONG-uri și sindicate care susțin raportul înaintat Comitetului de Miniștri și recomandările făcute sunt: Asociația A.R.T. Fusion; Asociația Centrul pentru Inovare Publică; Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki – APADOR-CH; Asociația E-Romnja; Asociația Feminism Romania; Asociația Her Time Ro; Asociația Iele-Sânziene; Asociația Moașelor Independente; Asociația Plural: Asociația Ema, Asociația Sexul vs. Barza; Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare; Asociația Rădăuțiul Civic; Asociația Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală; Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO); Centrul FILIA; Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Confederația Națională Sindicală CARTEL ALFA; Fundația Tineri pentru Tineri; Societatea de Analize Feministe – AnA; Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală.

Comunicarea trimisă către Comitetul de Miniștri poate fi accesată aici.

_________________________________________________

Acest demers face parte din campania „Angajatori pentru respect”, inițiată și coordonată de A.L.E.G. Lacunele cadrului legal cu privire la hărțuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. în 2021 și în policy brief-ul tematic privind hărțuirea lucrătorilor migranți, publicat de A.L.E.G. în 2023.