Cum a fost la Festivalul Egalității de Gen ediția a XIX-a
Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Egalității de Gen®, organizată de Asociația A.L.E.G., a adus în fața publicului din Sibiu patru zile pline de activități menite să încurajeze implicarea socială și să promoveze drepturile femeilor și egalitatea de gen. Evenimentele festivalului au abordat subiecte esențiale pentru societatea actuală, de la prevenirea hărțuirii de gen, combaterea traficului de persoane, până la explorarea istoriei recente a drepturilor reproductive în România.
Prima zi a festivalului a fost dedicată prevenirii hărțuirii de gen în diverse medii, precum școli, universități, locuri de muncă și în spațiul public. Atât atelierul organizat împreună cu RaColaj, la care au participat voluntarii A.L.E.G., dar și sesiunea dedicată studenților de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, au oferit informații esențiale despre recunoașterea formelor de hărțuire, mecanismele de protecție și modalitățile de reclamare. Alături de Tetiana Kolot studenții au avut parte de o demonstrație a metodei ESD (Empowerment Through Self-Defence), un instrument de combatere și prevenire a hărțuirii, recunoscută ca formă de violență. Mesajele cheie de prevenire concepute de participanți au fost prezentate publicului larg prin Ziarul Orizontal, cu sprijinul artistului Dan Perjovschi. Seara, filmul „MO”, proiectat cu sprijinul ESTE Film Festival, a oferit un prilej pentru discuții deschise despre siguranța și respectul pentru femei.
A doua zi, voluntarii A.L.E.G. au adus în fața publicului spectacolul de teatru forum „Visuri de hârtie”. Scenariul a fost conceput în cadrul Taberei de tineret din această vară și repetat sub îndrumarea Dorianei Tăut și a Iuliei Rusu, în regia cărora s-a jucat piesa. Spectacolul a fost o experiență emoționantă, care a ilustrat riscurile traficului de persoane pentru tinerii care visează la un viitor mai bun în afara țării. Publicul s-a implicat activ – intervențiile acestuia au dus povestea spre evitarea exploatării eroinei principale și au subliniat cât de importantă este repararea relațiilor între părinți și copii, chiar și acolo unde apar rupturi create de dependențe, pentru a avea alianțe suficient de solide în prevenirea traficului de persoane.
A treia zi a festivalului a adus în discuție istoria recentă a sănătății reproductive din România cu ocazia proiecției filmului „Născuți la comandă: Decrețeii” în regia lui Florin Iepan. Camelia Proca a moderat un dialog cu activiste pentru drepturile femeilor cu rol important la nivel național și internațional: Daniela Drăghici, Mihaela Miroiu, Adriana Lamackova și Veronica Teleuca, despre impactul devastator al interzicerii avortului în perioada comunistă și acțiunile din ultimii treizeci de ani pentru acces la educație și sănătate reproductivă. Participanții la eveniment au avut ocazia de a se implica prin semnarea inițiativelor My Voice My Choice și Contraceptive gratuite pentru tineri
Festivalul s-a încheiat cu Biblioteca Vie, un eveniment în care „cărțile” au fost oameni reali cu povești remarcabile în sprijinul comunităților lor. Invitații – Ioana Ciuban, Daniela Drăghici, Marian Enache, Tetiana Kolot, Adriana Lamackova, Roxana Mărcoiu, Ligia Moise, Ioana Pasc, Veronica Teleuca – au împărtășit experiențe de viață și au inspirat participanții să „Îndrăznească!” să acționeze pentru o lume mai sigură.
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐄𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐆𝐞𝐧® este o campanie de conștientizare organizată de Asociația A.L.E.G., adresată în primul rând tinerilor, pentru a-i ajuta să se împrietenească cu concepte precum drepturile omului și drepturile femeilor. Ne dorim să-i invităm să vadă dincolo de stereotipuri și prejudecăți.
A.L.E.G. este o organizație neguvernamentală activă din 2004 în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeilor și promovării egalității de gen. Află mai multe: www.aleg-romania.eu
Partenerii ediției de anul acesta au fost Center for Reproductive Rights, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Teatrul GONG Sibiu, Este Film Festival, Promenada Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, RaColaj. Pauzele dulci au fost asigurate de sponsorul nostru, Simpa Sibiu.