exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili – resurse

În cadrul proiectului „Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili”, desfășurat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) între septembrie 2023 și martie 2025, s-au implementat măsuri menite să îmbunătățească practicile din domeniul protecției copilului. Scopul principal a fost prevenirea exploatării și traficului de persoane în rândul tinerilor din grupuri vulnerabile, precum cei instituționalizați. Proiectul a inclus elaborarea unui pachet de training și recomandări pentru practica instituțională, bazate pe evaluarea nevoilor locale și implicând autorități județene, angajați din centre și tineri care au făcut parte din sistemul de protecție.

Un aspect esențial al proiectului a fost implementarea unui program de formare pentru 60 de educatori din centre și ONG-uri colaboratoare, oferindu-le asistență în derularea de activități educative practice cu tinerii din centre. Aceste activități au fost menite să pună în aplicare noile cunoștințe și metode de lucru asimilate în cadrul cursurilor. Trainerii implicați au fost formatori acreditați, cu expertiză în prevenirea traficului de persoane și în drepturile omului, inclusiv un trainer britanic cu experiență de lucru cu grupuri vulnerabile de tineri. Proiectul a facilitat, de asemenea, un schimb de experiență cu specialiști din Marea Britanie care ajută tineri traficați din România, contribuind la o mai bună înțelegere a cauzelor și efectelor exploatării și la reducerea suferinței tinerilor pe termen lung.

În anul 2025, interesul infracțional din sfera traficului de persoane a rămas orientat preponderent către exploatarea persoanelor de gen feminin, în special a celor minore. Datele statistice naționale oferă o pondere de 77% din victimele identificate, ca fiind de gen feminin, proporția minorelor (40%), depășind-o pe cea a femeilor adulte (37%). Pentru prima dată în ultimii 5 ani, se observă o scădere a numărului de minori cu vârste sub 14 ani traficați (-23%) și, în același timp, o creștere ușoară (+5,5%) a numărului de victime din categoria 14-17 ani, prin identificarea unui număr mai mare de minori de gen masculin. Categoria de vârstă 18-25 ani este cea mai numeroasă dintre victimele adulte de gen feminin, două treimi fiind tinere din această categorie. Un aspect semnificativ în crearea contextului de vulnerabilitate la traficare este situația familială a victimelor, aproape 1 din 5 victime provenind din centre de plasament, aflate în plasament familial sau în grija unor rude în momentul recrutării; în cazul victimelor minore, identificate în anul 2023, ponderea celor care se aflau în situațiile menționate a crescut de la 17% în 2022 la un procent de 22%.

Principalele județe de proveniență pentru victimele traficului de persoane identificate în 2023 au fost: Bacău (39), Dolj (24), Brașov (23), București (21), Vrancea (21), Alba (20), Constanța (20), Sibiu (19) și Covasna (18). Destinațiile principale spre exploatare pentru persoanele originare din România, fiind Germania (41), Regatul Unit (33) și Italia (17). Traficul intern devine și mai problematic, ponderea acestuia menținând un trend ascendent de la 58% în 2022 la 72% în 2023. Dintre victimele exploatate pe teritoriul României, 64% au suferit exploatări în sfera celor de natură sexuală, inclusiv pornografie. Minorii au fost victimele predilecte ale exploatării în traficul intern (62%), 9 din 10 victime minore fiind identificate în traficul intern.

În România, copiii și tinerii care cresc în sistemul de protecție reprezintă o categorie majoră cu risc de exploatare și trafic de persoane. Crescând fără îngrijire părintească, acești tineri devin adesea ținta rețelelor de trafic de persoane. Cei responsabili de protecția și educarea tinerilor se simt adesea copleșiți în prevenirea acestor situații, afectați de schimbările frecvente și lacunele sistemice sau de corupția din sistemul de justiție care face dificilă destructurarea rețelelor de crimă organizată.

În pregătirea de bază a psihologilor, educatorilor și asistenților sociali nu se pune suficient accent pe prevenirea violenței de gen prin adresarea cauzelor sale fundamentale. Aceste lacune combinate duc la o prevenire ineficace și fac ca România să reprezinte principala țară UE de proveniență a victimelor traficului de persoane în Marea Britanie.

De aceea, în cadrul proiectului „Prevenirea eficace a exploatării și traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili” finanțat de Ministerul de Interne din Marea Britanie, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., ca promotor de proiect, prin consultare cu autoritățile județene și cu alte ONG-uri active în domeniu, și-a propus să contribuie la formarea și întărirea unor practici de prevenire sănătoase.

Iată câteva resurse realizate în cadrul proiectului. Click pe imagine și descarcă materialele:  

Nevoi și recomandări privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și exploatării în sistemul de protecție a copilului 

Afiș – Lanțul traficului și al exploatării de persoane

 

Afiș – Aleg să recunosc, descurajez, raportez: 

 

Angajament personal

 

__________

Proiectului „Prevenirea eficientă a exploatării și a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili” este derulat de către A.L.E.G. cu finanțare din partea Guvernului Marii Britanii prin intermediul Ambasadei Marii Britanii în România.

 


Surse:

1 Raport anual privind evoluția traficului de persoane în anul 2021, p. 54, https://anitp.mai.gov.ro//ro/docs/studii/Raport%20anual%20
2021.pdf
2 Ibidem, p.13.
3 Raport Anual privind fenomenul traficului de persoane în anul 2020, p. 23,
https://anitp.mai.gov.ro//ro/docs/studii/Raport%20anual%202020.pdf
4 Raport anual privind evoluția traficului de persoane în românia în anul 2022, p. 18, https://anitp.mai.gov.ro//ro/docs/studii/Rapor-
tul%20anual%20privind%20evoluția%20traficului%20de%20persoane%20în%202022.pdf
5 Analiză succintă privind traficul de persoane în anul 2023- https://anitp.mai.gov.ro/analiza-succinta-privind-traficul-de-persoane-in-an-
ul-2023/3
6 Raportul vizitei de țară https://socialcare.wales/resources-guidance
7 Raport privind Drepturile Copilului în România în 2019, p. 12