exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Eliminarea hărțuirii în lumea muncii – în sfărșit o prioritate publică

Pe data de 11 decembrie 2023, la Guvern, la invitația consilierei de stat Victoria Stoiciu, a fost organizată o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, sindicate, patronate și reprezentanți ai ministerelor relevante, cu privire la aderarea României la Convenția OIM privind eliminarea hărțuirii și violenței din lumea muncii.

La întâlnire au participat și reprezentanți din partea Consiliului Național Anti-Discriminare și al Consiliului Economic și Social. Din partea Guvernului, au fost prezenți inclusiv reprezentanți de la Ministerul Muncii; Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Interne; și Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice.

Discuția a fost constructivă și s-a axat pe procesul de armonizare a cadrului legal și a politicilor publice la standardele Convenției OIM, pe baza recomandărilor pe care A.L.E.G. le-a trimis Guvernului din partea a peste 40 de organizații partenere în campania „Angajatori Pentru Respect”.

Reprezentantele A.L.E.G., Georgiana Epure și Camelia Proca, au subliniat necesitatea ca acest proces să aibă o abordare incluzivă (să cuprindă toți lucrătorii și toate lucrătoarele), integrată (să vizeze nu doar definițiile legale ale hărțuirii, legea securității și sănătății în muncă și inspecția muncii, ci și formarea profesională de specialitate a reprezentanților autorităților cu competențe pe acest subiect, o politică de colectare de date mai bună și o mai bună informare a lucrătorilor asupra drepturilor lor), și sensibilă la dimensiunea de gen (inclusiv prin introducerea concediului plătit pentru victimele violenței domestice).

„Este încurajatorul faptul că pe măsură ce proiectul de lege pentru aderarea României la Convenția OIM înaintează în Parlament, Guvernul înaintează consultările cu toți actorii relevanți pentru transpunerea prevederilor Convenției în cadrul legal și al politicilor publice. E important ca procesul de alinierea la standardele Convenției să continue să fie unul transparent și incluziv și în 2024”, a declarat Georgiana Epure, președinta A.L.E.G..

_____________________________________________________________________________________
În 2021, A.L.E.G. a inițiat campania „Angajatori pentru respect”, pentru ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea hărțuirii și violenței din lumea muncii. Lacunele cadrului legal cu privire la hărțuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. în 2021 și în policy brief-ul tematic pe hărțuirea lucrătorilor migranți, publicat de A.L.E.G. în 2023.