exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Cerem ca ratificarea Convenției OIM privind hărțuirea în lumea muncii să vină cu măsuri clare pentru protecția tuturor lucrătorilor

Peste 40 de organizații non-guvernamentale, sindicate și cadre universitare cer Ministerului Muncii și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să asigure că ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind hărțuirea și violența în lumea muncii (C190) va rezulta într-o protecție reală a lucrătorilor și lucrătoarelor împotriva hărțuirii. 

Pe 6 noiembrie 2023, peste 40 de ONG-uri și sindicate au trimis către Guvern o serie de recomandări concrete privind îmbunătățirea cadrului legal, a politicilor publice și a practicilor instituționale anti-hărțuire și alinierea acestora la standardele C190 și ale Recomandării OIM nr. 206 care completează Convenția OIM.

Recomandările au fost trimise în contextul în care la începutul lunii octombrie 2023, Ministerul Muncii și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au trimis spre aprobare inter-instituțională proiectul de lege privind ratificarea C190. Conducătoarele celor două ministere și cancelaria Prim-Ministrului au anunțat acest lucru într-o întâlnire tematică cu reprezentanți ai societății civile care cer de mai mult de doi ani ratificarea C190. 

„Ratificarea C190 trebuie să vină la pachet cu un set de măsuri clare care să aducă la viață C190 și drepturile lucrătoarelor și lucrătorilor la un mediu de lucru sigur, sănătos și lipsit de hărțuire. Numai printr-o abordare incluzivă, integrată și centrată pe egalitatea de gen și drepturile omului vom putea să eliminăm hărțuirea și violența din lumea muncii, iar recomandările trimise către Ministerul Muncii și Ministerul Egalității de Șanse au la bază exact aceste principii fundamentale care să ghideze procesul de armonizare al cadrului legal, politicilor publice și practicilor instituționale anti-hărțuire la standardele C190”, a declarat Georgiana Epure, Președinta A.L.E.G.

Scrisoarea cu recomandările societății civile poate fi accesată aici.

_____________________________________________________________________________________
Acest demers face parte din campania „Angajatori pentru respect”, inițiată de A.L.E.G. Lacunele cadrului legal cu privire la hățuirea în lumea muncii și slaba implementare a legii sunt documentate în acest policy-brief publicat de A.L.E.G. în 2021 și în policy brief-ul tematic pe hărțuirea lucrătorilor migranți, publicat de A.L.E.G. în 2023.