exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Reducem stresul și creștem siguranța prin ESD. Pentru ucraineni și nu numai.

Asociația A.L.E.G. continuă să acorde sprijin femeilor, copiilor și tinerilor afectați de războiul din Ucraina care beneficiază de protecție temporară la Sibiu dar și celor aflați încă în Ucraina, prin intermediul cursurilor de abilitare prin autoapărare (ESD – empowerment through self-defense), care își dovedesc eficacitatea în dezvoltarea unor tehnici eficiente de prevenire a violenței în contexte individuale, crescând sentiment de siguranță. Fiind o combinație de activități fizice și analiză de situație, cursurile ajută și în reducerea stresului, anxietății, oferind interacțiune socială pozitivă în grupul de cursanți. Antrenamentele sunt susținute de către Tetiana Kolot, refugiată din Odessa care colaborează cu A.L.E.G. deja din aprilie 2022. La Sibiu, ele sunt găzduite de Sala Transilvania, unde începând cu anul acesta Tatiana va ține cursuri ESD și în limba engleză.

În 2023, Tetiana a reușit să țină cursuri pentru 580 de persoane, din care peste 450 copii și adolescenți (cursurile pentru copii s-au ținut anul trecut la Școala Ucraineană din Gușterița). Cei mai mulți  participanți au fost persoane din comunitatea ucraineană stabilite în Sibiu, dar de curând Tatiana a început să țină cursuri și pentru tineri sibieni. Tatiana a călătorit pentru cursuri chiar la Odessa, orașul ei natal, unde a lucrat cu femei implicate în susținerea rezistenței ucrainene (psihologi, pompieri etc.). Tot cu sprijinul A.L.E.G., Tatiana a ținut cursuri ESD în Polonia pentru membrii rețelei de ONG-uri ASTRA, pentru sănătatea reproducerii. 

În luna mai a anului 2022, A.L.E.G. a susținut-o pe Tetiana Kolot să se certifice ca antrenoare ESD printr-un curs la Praga. Tatiana a beneficiat ulterior de mult sprijin din partea comunității ESD din România  și din Europa, astfel încât să poată începe să lucreze cu copii, adolescenți și femei refugiate, iar în prezent, deține experiență în lucrul cu grupuri internaționale. În vara anului 2023, Tetiana a obținut o bursă pentru un program avansat de ESD în Statele Unite ale Americii de unde s-a întors cu noi cunoștințe. Modelul de autoapărare bazat pe capacitare (empowerment) include tehnici de autoapărare fizică, dar și verbală, abilități de evaluare rapidă a unei situații, de conștientizare a riscurilor și practici de afirmare de sine. Activitățile includ discuții despre prevenirea hărțuirii, bullying-ului și altor tipuri de violență, precum și exersarea reacțiilor constructive în situații limită.

De asemenea, încă din iulie 2022, când A.L.E.G. a facilitat certificarea Tetianei ca trainer în metoda ESD (Empowerment Through Self-defense), aceasta susține antrenamente regulate pentru femei, tineri și copii. Săptămânal, au loc cursuri de ESD atât pentru comunitatea ucraineană cât și pentru cea locală. Pentru participare sau mai multe detalii, trimite-ti-ne un mesaj la contact@aleg-romania.eu