exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Ce pot face parlamentarii pentru eliminearea violenței și hărțuirii din lumea muncii

Campania pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii (C190) a ajuns în Parlament.

Asociația A.L.E.G., Centrul FILIA și Ambasada Spaniei în România au organizat luni, 27 martie 2023, o întâlnire la Parlament, unde au discutat cu deputați și senatori despre măsuri concrete pentru eliminarea hărțuirii și violenței în lumea muncii.

Procesul alinierii legislației anti-hărțuire la standardele C190 poate, și trebuie, să înceapă înainte de ratificarea propriu-zisă a Convenției OIM. Georgiana Epure, Președinta A.L.E.G. a prezentat patru recomendări concrete prin care parlamentarii pot susține acest demers:

  • Introducerea hărțuirii în Legea Securității și Sănătății Muncii
  • Adapatarea definiției hărțuirii din Codul Muncii la standardele C190
  • Introducerea dreptului lucrătorilor hărțuiți de a refuza să lucreze până când se iau măsuri pentru încetarea hărțuirii, fără pierderea salariilor
  • Recunoașterea impactului violenței domestice asupra lumii muncii și introducerea concediului plătit pentru victimele violenței domestice și a formelor de muncă fexibilă

 Reprezentanta Ministerului Muncii din Spania, Consolación Rodriguez Alba, a prezentat procesul pe care Spania l-a urmat pentru ratificarea C190 în 2022 și de aliniere a legislației la cele mai înalte standarde internaționale de protecție împotriva hărțuirii.

Președinta Comisiei Naționale de Femei a Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA, Laura Olteanu, a subliniat importanța asigurării participării sindicatelor și a organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea propunerilor legislative pentru îmbunătățirea cadrului legal anti-hărțuire.

Discuția despre C190 a avut loc în cadrul seriei de întâlniri a Grupului Parlamentarilor pentru Drepturile Femeilor, coordonate de Centrul FILIA.

Ratificarea Convenției OIM nu este cerută doar de către societatea civilă. Consiliul Economic și Social, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au recomandat, la rândul lor, ratificarea Convenției OIM și alinierea cadrului legal și a politicilor publice anti-hărțuire la standardele din Recomandarea OIM.