CNCD recomandă ratificarea Convenției OIM pentru eliminarea violenței și hărțuirea în lumea muncii
În luna iunie 2022, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis un punct de vedere prin care recomandă ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 pentru Eliminarea Violenței și a Hărțuirii din Lumea Muncii.
CNCD este autoritatea de stat care garantează respectarea și aplicarea principiului nediscriminării, inclusiv prin soluționarea petițiilor referitoare la hărțuirea la locul de muncă și sancționarea persoanelor și entităților responsabile de acte de hărțuire.
În documentul emis, CNCD remarcă o creștere a cazurilor de hărțuire raportate, precizând că:
„[î]n anul 2020 au fost depuse 18 petiții având ca obiect hățuirea, dintre care au fost sancționate contravențional faptele sesizate în 15 dintre acestea. […] În anul 2021, se observă o creștere semnificativă a numărului de sesizări, din 94 de petiții primite, Colegiul director sancționând fapte de hărțuire în 22 dintre acestea; persoanele care au sesizat Consiliul au fost și de data aceasta în preponderență femei.”
Recomandarea CNCD ca statul să ratifice Convenția OIM vine în completarea punctelor de vedere deja emise de către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și Consiliul Economic și Social, care, de asemenea, recomandă ratificarea Convenției.
CNCD a fost reprezentat și la prima conferință națională pe tema ratificării Convenției OIM, organizată de A.L.E.G. în noiembrie 2021, în cadrul căreia a subliniat importanța combaterii violenței și hărțuirii în lumea muncii.
La începutul anului, A.L.E.G. a adresat aceeași solicitare de emitere a unui punct de vedere cu privire la ratificarea Convenției OIM și către Avocatul Poporului.
Descarcă punctul de vedere emis de CNCD aici.
Despre campania „Angajatori pentru Respect” și Convenția OIM nr. 190
Consolidarea cadrului legislativ și a implementării sale este fundamentală pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii. În acest sens, ratificarea Convenției OIM pentru Eliminarea Violenței și a Hărțuirii din Lumea Muncii și alinierea legislației și politicilor publice anti-hărțuire la Recomandarea OIM nr. 206, care completează prevederile Convenției OIM, este esențială. Acest demers ar face ca statul român să intre într-un proces de raportare, la intervale regulate, cu privire la aplicarea Convenției și să beneficieze de asistență tehnică din partea OIM, dacă este necesar.
În debutul campaniei „Angajatori pentru respect” în 2021, A.L.E.G. a publicat un studiu despre limitele cadrului legislativ actual. Acesta cuprinde și o serie de recomandări concrete pentru Parlament, Guvern și angajatori, pentru îmbunătățirea legilor și politicilor publice anti-hărțuire și a aplicării acestora, în contextul ratificării Convenției OIM nr. 190. Studiul poate fi consultat aici.