25 de ONGuri pentru combaterea violenței domestice în vizită la A.L.E.G.
O delegație de organizații din Republica Moldova, parte a Coaliției naționale O viață fără violență a făcut ieri o vizită la Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. din Sibiu pentru schimb de bune practici în prevenirea și combaterea violenței domestice. Vizita a fost organizată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), operator de granturi pentru organizația internațională Oak Foundation, care sprijină dezvoltarea societății civile active în Republica Moldova. „Participantele care ne-au trecut ieri pragul asociației lucrează în servicii de suport pentru victime, cum ar fi La Strada, care gestionează linii telefonice de urgență, Centrul de Drept al Femeilor, axat pe asistență juridică de specialitate, Artemida, care gestionează centre de consiliere pentru victime, dar și centre pentru agresori. Și-au dorit să afle despre metodele noastre de lucru cu învingătoarele violenței, despre cum abordăm prevenirea, cum gestionăm starea de bine a echipei. Și noi avem multe de învățat de la ele, pentru că Moldova deține foarte multă expertiză în domeniu.”, declară Camelia Proca, directoare A.L.E.G..
Cu o parte dintre aceste organizații, A.L.E.G. a desfășurat în urmă cu 3 ani un program de mentorat pentru extinderea programului ȘiEuReușesc, susținut de UN Women, iar cu alte ONGuri aflate la început de drum a desfășurat mentorat pentru dezvoltare organizațională. „Spre exemplu, Victoria de la asociația Perspectiva din Cahul ne-a povestit ieri că la recomandarea noastră au aplicat cu tinerii voluntari educația prin teatru forum, o metodă pe care și noi o folosim de 12 ani în Festivalul Egalității de Gen, și sunt foarte încântați de rezultate”. La schimbul de bune practici de ieri au participat și reprezentanți ai Fundației Comunitare Sibiu și Fundației Elijah.
Vizita organizațiilor din Moldova vine la o săptămână de la un alt schimb de experiență cu organizații din Uniunea Europeană. Între 8 și 12 aprilie, A.L.E.G. a găzduit la Sibiu cursul “StoP violenței domestice prin implicarea comunității”, derulat în cadrul proiectului StoP Community Matters, finanțat de Uniunea Europeană. Trei specialiști de la A.L.E.G. au învățat tehnici de mobilizare la nivel de cartier și de stimulare a curajului civic alături de partenere din Austria, Belgia, Franța, Cehia și de la European Network for Work with Perpetrators/ Rețeaua Europeană de Lucru cu Agresorii.
Ca formatoare am avut onoarea să o avem la Sibiu chiar pe Sabine Stoevsand, inițiatoarea metodei StoP de la Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg, decorată la începutul acestei luni cu Crucea Federală de Merit de către Guvernul Germaniei, pentru munca ei inovatoare în prevenirea violenței. Cursurile s-au desfășurat la sediul Bibliotecii Județene ASTRA. Urmează finalizarea formării în toamnă la Praga, dar și exerciții practice în cartiere din Sibiu, precum și ateliere de prezentare a metodei.