exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Tulburarile de stres post-traumatic ca si consecinta a violentei impotriva femeilor si fetelor – recunoastere, consiliere si recomandari competente

TITLU:Tulburarile de stres post-traumatic ca si consecinta a violentei impotriva femeilor si fetelor – recunoastere, consiliere si recomandari competente

FINANŢATOR: Comisia Europeana, DAPHNE Program III 2007-2013, JoinTheNet (IV) All Over Europe (JLS/2007/DAP-1/059)

BUGET:

PERIOADA DE IMPLEMENTARE: martie 2009 – februarie 2010

OBIECTIVE:

Imbunatatirea sistemului de ingrijire medical pentru femeile care au suferit un eveniment traumatizant – legat de violenta bazata pe gen – si care resimt consecinte de ordin medical.

Oferirea de sprijin pentru femeile afectate de violenta de gen care cauta un ajutor competent.

Diseminarea materialelor pentu instuire si formare privind simpomele de sanatate cauzate de violenţa sexuală (TSPT)

ACTIVITATI SI METODE:

A.L.E.G. a paticipat ca partner la implementarea proiectului Daphne JoinTheNet IV, condus de organizatia Terapeutische Frauenberatung din Germania. Coordonatorii proiectului, psihologii Eniko Gall si Liviu Gaja, au beneficiat de o formare in Gottingen/Germania, acestia au sustinut 10 formări privind “Tulburarea de stres posttraumatic ca si consecinta a violentei sexuale impotriva femeilor si fetelor – recunoastere, consiliere, recomandari competente” pentru un număr de 107 de beneficiari din domeniul psiho-socio-medical, educational si politisti din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Serviciul Public de Asistenta Sociala, Inspectoratul de Politie al Judetului Sibiu, Inspectoratul Scolar Judetean- Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala, Spitalul Judetean Sibiu, Spitalului de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda”.

Principalele subiecte abordate in cadrul atelierului au fost:

  • Ce este un traumatism psihic?
  • Care sunt consecintele fizice si psihice ale rezultatului traumatic de violenta in ceea ce privesc femeile si fetele?
  • Cum putem recunoaste simptomele tulburarilor cauzate de strsul post-traumatic?
  • Ce ar trebui sa luam in considerare in relatiile cu victimele traumatizate in urma violentei?
  • Cum putem ajuta? – Cum putem sprijini si stabiliza victima? Cum ar trebui sa se desfasoare o consiliere eficienta? Care sunt institutiile pe care le putem recomanda?
  • Ce facilitati pentru psihoterapie exista

Cercetarile au aratat ca, victimele violentei sexuale sunt cele mai afectate de tulburare de stres post-traumatic. Consecintele mentale si fizice sunt complexe. Din cauza lipsei de informare, cauzele ramân adesea neidentificate si netratate. Pentru multe victime consecintele sunt ani de perindare de la o clinica sau serviciu social la altul.

In ianuarie 2010 a avut loc conferinta finala a proiectului Ljubljana/Slovenia si formarea formarea Retelei Europene pentru Studiul Traumei:http://www.european-trauma-network.eu/

Pentru mai multe detalii consultati raportul final al proiectului:

Raport final_RO

Final report_EN

Partenerii proiectului:

ONGuri din DE, BE, BG, EL, IE, LV, MT, NL, RO, SI, ES, AT, LU, PL, CY, PT, SK, CZ, LT, EE, HU, FR, IT. (detalii aici: http://www.european-trauma-network.eu/index.php?id=735)