STUDIUL LA NIVEL NATIONAL CU PRIVIRE LA IMPLEMENTAREA ORDINULUI DE PROTECTIE
Anul acesta, luna martie are o semnificatie mai speciala decat de obicei, pentru că se împlineșteun an de la introducerea ordinului de protectie ca masura de protejare a victimelor violentei in familie.
In cadrul proiectului Campanie de advocacy pentru implementarea urgentă a modificărilor din Legea 217 din 2003 Republicată, în special a ordinului de protecţie finantat de Open Society Foundation si coordonat de Asociatia Transcena, 8 organizatii din țara care activeaza pentru drepturile femeii, printre care si A.L.E.G., si-au reunit expertiza pentru a realiza o analiza a activitatii tuturor instantelor judecătorești din țară cu privire la emiterea ordinului de protectie.
Pe data de 8 martie, la ora 11:00, Transcena și A.L.E.G. vor lansa în paralel la București și Sibiu STUDIUL LA NIVEL NATIONAL CU PRIVIRE LA IMPLEMENTAREA ORDINULUI DE PROTECTIE, în cadrul unor conferințe de presă găzduite de Biblioteca Națională la București, respectiv Biblioteca ASTRA la Sibiu. Conform primelor rezultate, in perioada iulie 2012 – ianuarie 2013, la judecatoriile din toata tara femeile victime ale violentei in familie au depus 1009 de cereri pentru emiterea unui ordin de protectie impotriva unui agresor din familie.
Numai in luna ianuarie a acestui an au fost depuse 150 de cereri de ordin de protectie, care vor fi analizate in perioada urmatoare.
Analizand numarul cererilor depuse, s-au identificat mari diferente intre regiuni, peste 28% din numarul total de cereri inregistrandu-se pe raza judecatoriilor din nord-estul tarii, si numai 4,5% in zona de sud-vest.
De asemenea, numarul de zile scurse de la momentul introducerii cererii pana la emiterea hotararii judecatoresti difera de la regiune la regiune. Cu toate ca legislatia prevede caracterul urgent al ordinului de protectie si judecarea lui cu precadere (chiar în aceeași zi), în practică, numarul de zile trecute intre momentul depunerii cererii si emiterii hotararii a variat de la 6 la 26 de zile, in zona de vest, respectiv Bucuresti-Ilfov.
Legea subliniază că nu sunt admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat ,iar “in caz de urgenta deosebita, instanta poate emite ordinul de protectie chiar in aceeasi zi, pronuntandu-se pe baza cererii si a actelor depuse, fara concluziile partilor”. În practică, ceea ce este important de retinut in legatura cu ordinul de protectie este necesitatea prezentarii la dosar a unor probe care sa confirme situatia violenta in care se afla o persoana, cum ar fi: certificate medico-legale, alte documente medicale, plangeri la politie, scrisori, fotografii, mesaje telefonice inregistrate, martori.
Pentru a eficientiza aplicarea ordinului de protectie si a maximiza caracterul protectiv, este necesara elaborarea unor proceduri de interventie la nivelul fiecareia din institutiile responsabile cu aplicarea acestui ordin, precum si a unor norme metodologice, eliminand in acest fel interpretarile subiective si actiunile ambigue. Pentru a identifica în mod correct situațiile urgente, aceste norme trebuie să includă evaluarea gradului de pericol, care trebuie realizată de specialiști cu experiență de lucru pe cazuri în domeniul prevenirii și combaterii violenței familiale. Ordinul de protecție trebuie să poată contribui în mod real la prevenirea pierderilor de vieți și a vătămărilor.
Detalii suplimentare despre proiect si cercetare gasiti pe www.transcena.ro