exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Sibiul ridică mâinile împotriva violenţei de gen

One Billion Rising – campania mondială ce a cuprins anul trecut în 14 februarie 207 state ale lumii – va fi marcată anul acesta şi la Sibiu de Asociația A.L.E.G., în cadrul unui proiect european ce implică parteneriate cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi 5 licee şi grupuri şcolare din Sibiu.

Vineri, 14 februarie, oameni din lumea întreagă vor dansa şi vor cere dreptate pentru femeile şi fetele afectate de violenţa de gen.

Campania a fost iniţiată anul trecut după ce statisticile recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au arătat că 1 femeie din 3 este la un moment dat în viaţă violată sau bătută, ceea ce la populaţia actuală a planetei înseamnă 1 miliard de femei. Scopul campaniei este de a implica cel puţin 1 milard de oameni din toate colturile lumii care să transmită mesajul lor de stopare a violenţei. Tema din acest an a campaniei  One Billion Rising este „Justice for All”, în ideea de a face DREPTATE victimelor violenţei, pentru că de cele mai multe ori violenţa rămâne nepedepsită. Fetele şi femeile sunt încurajate să manifeste împotriva violenţei în toate locurile unde drepturile lor trebuie să fie recunoscute: în faţa secţiilor de poliţie, a tribunalelor, în curtea şcolilor şi în campusuri universitare, pe străzi.

Pe 14 februarie, la Sibiu, Asociaţia A.L.E.G. va implica 70 de elevi din cadrul Colegiului Naţional Octavian Goga într-o acţiune de marcare a campaniei One Billion Rising: după o prezentare despre formele pe care le îmbracă violenţa împotriva fetelor şi femeilor şi cauzele sale, elevii vor creea pancarte şi mesaje care pot rupe lanţul violenţei. În curtea şcolii, ei vor forma un lanţ uman şi se vor alătura campaniei mondiale.

Acţiunea va fi organizată de asociaţia A.L.E.G. ca parte a proiectului european LOG IN – Laboratoare privind prevenirea violenţei de gen în noile medii de comunicare, cu finanţare din partea programului Daphne al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în paralel în 4 ţări, şi urmăreşte participarea activă a adolescenților în crearea de mesaje pozitive pentru a combate violența bazată pe gen şi folosirea internetului şi noilor tehnologii ca mijloace de comunicare pozitiva şi inovatoare, în contrast cu modelul dominant, care vede bărbatul și femeia în conflict. Până la sfârşitul anului şcolar, la Sibiu, 250 de adolescenţi şi 400 de cadre didactice şi părinţi  vor fi implicaţi în sesiuni educative, iar elevii vor deveni apoi multiplicatori de informaţie pentru colegii lor, astfel ca 1000 de elevi să înveţe cum să prevină violenţa şi să folosească internetul în mod responsabil. Detalii despre proiect aici: https://aleg-romania.eu/wp-content/themes/Aleg/login.html

Statistici despre violenţa de gen

În lume, 38% dintre femeile ucise au fost ucise de fostul sau actualul partener (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)

50% dintre agresiunile sexuale au loc înainte de vârsta de 16 ani şi peste 90% dintre victime sunt femei (UN Women, 2010)

Doar 26% dintre agresiunile sexuale sunt raportate poliţiei şi dintre acestea mai puţin de o treime se finalizează cu o sentinţă pentru agresor (Dep. Justitie al SUA)

Cum arată dreptatea?

Poate fi vorba de scuze publice, de despăgubiri, acţiuni în justiţie, aducerea adevărului la iveală. Poate fi vorba de urmărirea penală a agresorilor, de sancţionarea lor, de implementarea de legi şi politici care să asigure protejarea drepturilor femeilor, de stoparea tuturor formelor de inegalitatate şi discriminare”. (http://www.onebillionrising.org)