exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Semimaraton Sibiu 2016 ne-a adus susținători surpriză

A.L.E.G. și cauza Dezvățam Violența nu sunt vedete, ci mai degrabă intră la categoria subiecte delicate, cauze abstracte, greu de abordat. Violența domestică sau sexuală îi deprimă pe mulți oameni, iar pe alții îi lasă rece, pentru că nu cred că li se poate întâmpla lor. Deci a strânge donații pentru această cauză nu e chiar un joc de glezne. Și totuși, Semimaraton Sibiu din acest an ne-a arătat că se poate și că susținerea vine de unde nu te aștepți.


foto cu bannerAm început prin a contacta in primul rând oamenii din sistemul public local pentru care prevenirea violenței intră în atribuțiile profesionale. Am avut succes la câțiva profesori inimoși ca Dorina Bratu care ne apreciază activitatea de mulți ani. Ea e profesoară de română, dar face prevenire zi de zi. Susținerea substanțială a venit de la oameni cu o poveste. Loredana Luthelo Kaschovits, e o femeie puternică cu o poveste: „Eu am avut puterea de a strânge totul într-o valiză, de a-mi lua cei doi copii de mână şi de a pleca dintr-o relaţie nesănătoasă. Am avut puterea de a spune stop şi de a nu mă lăsa intimidată de presiunea socială– ce-o să faci cu doi copii? cum o să te descurci? cine te mai ia? … Hei, mi-am zis, cum pot şti dacă nu încerc? E mai sănătos să rămân într-o relaţie distructivă şi neproductivă? E mai sănătos să accept abuzuri întrebându-mă cum ar putea fi altfel, fără să fac nimic?”  Loredana a strâns peste 4000 lei in sprijinul cauzei noastre si si-a convins si alți prieteni, ca Radu Negru, să alerge pentru noi.
O altă surpriză a fost susținerea din partea unei polițiste de la departamentul de prevenire a criminalității din Satu Mare. Ea si-a convins întreaga familie să vină la Sibiu și să alerge pentru A.L.E.G. Felicia are o serioasa istorie de implicare pentru alții. Pe ea am cunoscut-o la un curs despre violența de gen pe care l-am susținut luna trecută pentru polițiști din toată țara in cadrul proiectului Violența sexuală – transfer de bune practici pentru intervenție sensibilă la nevoile victimelor, finanțat în cadrul Mecanismului SEE 2009-2014 prin Fondul ONG in Romania si gestionat de FDSC. Felicia ne-a povestit despre o campanie în care se implicase recent – Stop Pedofiliei in Satu Mare – pornită de la inițiativa unor femei din localitate care au simțit nevoia să facă ceva pe această temă după ce o fetiță de 10 ani din Satu Mare a fost violată și ucisă de un individ din cercul de cunoscuți. Singura susținere financiară pentru campanie a fost 500 de lei de la primărie, dar campania a ajuns in toate localitățile din județ și a educat peste 3000 de copii si părinți despre abuzul sexual. Un subiect neplăcut, dar de care ar trebui să ne pese, pentru că nu dispare prin ignorare. Multumim tuturor celor care inteleg acest lucru – tuturor alergatorilor si sutinatorilor A.L.E.G. de la Semimaraton Sibiu 2016 pe care ii puteti vedea aici