exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Seară de veghe pentru Martorele Tăcute

Seară de veghe pentru Martorele Tăcute

-Ziua Internaţională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilor-

Pentru a marca Ziua Internațională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilor, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează pe 25 noiembrie  evenimentul stradal anual Seară de veghe pentru Martorele Tăcute. Evenimentul are loc în Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, în zona fântânii, între orele 16.00 – 19.00.

Martorele Tăcute sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa în urma violenţei domestice. Fiecare siluetă are inscripţionată povestea unui caz. În majoritatea cazurilor, actul violent a fost precedat de un lung istoric de violențe și amenințări. Ca să nu fie blamate că și-au stricat familia, victimele tind să îndure multă vreme și să spere într-o schimbare. Cei din jurul victimei (vecini, rude, prieteni, colegi) știu uneori ce se întâmplă dar se tem să intervină. Unele vieți ar fi putut fi salvate dacă cineva din jur  ar fi încercat să ajute. Sau dacă victima ar fi fost încurajată atunci când a încercat să depună plângere. Sau dacă încălcarea unui ordin de protecție s-ar pedepsi mai strict. Copiii sunt adeseori martori la fapte grave și repetate de violență, ceea ce îi afectează pe termen lung și contribuie la perpetuarea violenței de la o generație la alta.

IMG_0269

A.L.E.G. invită jurnaliștii, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și  publicul larg la o seară de veghe pentru a sublinia că violenţa asupra femeilor nu e doar subiect pentru știri de senzație, ci o realitate la care contribuim cu toții când tolerăm acte de violență de care avem știință. Vă invităm să aprindeți o lumânare și a arăta că susțineți dreptul femeilor de a trăi fără violență. Avem nevoie de gestul care să facă diferența: decizia de a bate la ușa vecinilor, de a suna poliția când victima nu poate, de a nu judeca femeia care depune plângere că „sigur a făcut ea ceva să merite asta”. (Eniko Gall, psiholog la Centrul de consiliere A.L.E.G.).

Conform datelor comunicate de Serviciul de Medicină Legală Sibiu, în perioada ianuarie-noiembrie 2016, 171 cerificate medico-legale au fost solicitate pentru a dovedi violența domestică fizică și 30 pentru a dovedi acte de violență sexuală altele decât intra-familiale. La judecătoria Sibiu au fost solicitate 82 ordine de protectie, din care 13 respinse. Doar în 8 cazuri judecătorul a inclus în sentință măsura consilierii psihologice sau dezintoxicării pentru agresori.

M.S., 31 ani, ianuarie 2016

„Am vrut sa o iau de la capăt. Eram sătulă de certuri, de gelozie… Oamenii vorbesc, dar eu știu ce era în sufletul meu. Și dacă n-aș fi fost o parteneră perfectă, meritam oare să plătesc cu viața? Eram cu băiețelul cel mic în oraș când m-a găsit. Mi-am văzut moartea în ochii lui. Aș fi vrut să-i spun băiatului să fugă, să nu vadă, dar cuțitul a pătruns adânc înainte să deschid gura. Copilul meu… Copiii mei… Ce se va alege de ei acum? Oare ei cu ce au greșit să merite asta?”

__________________

Violența împotriva femeilor a fost recunoscută ca și concept în legislația din România prin ratificarea Convenției de la Istanbul, intrată în vigoare în septembrie 2016.

Inspectoratul General al Poliției Române a comunicat că în primele 6 luni ale anului 2016*, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin) iar majoritatea 92,3 sunt agresorilor sunt bărbați.

În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Victima îi este agresorului partener/ă în 21% dintre cazuri și fiu sau fiică în 44.4% dintre cazurile sesizate. Din datele poliției reiese că toți agresorii care au violat sunt bărbați.

Cifrele se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție. Studiul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale  (FRA 2014) arăta că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său.

* Date furnizate la cererea Centrului FILIA, în baza accesului la informații publice de catre Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)