exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

REFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR!

Când nu credeți o victimă, ucideți o învingătoare…

Către
Prim-ministrul României Viorica Dăncilă
Președintele României Klaus Iohannis

Organizațiile semnatare,membre ale Rețelei Rupem Tăcerea despre Violența Sexuală, Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ale Coaliției pentru Egalitate de Gen, Romanian Women’s Lobby, nu mai putem accepta situația semnalată de tot mai mulți cetățeni din întreaga țară privind lipsa de reacție a Poliției, dar și a altor instituții ale statului, în sprijinul fetelor și femeilor aflate  în situații de pericol, cu atât mai revoltătoare fiind situațiile cu victime minore.

Constatăm cât este de frecventă neîndeplinirea atribuțiilor legale ale unor instituții esențiale în stat, precum poliția. Astfel Poliția Română are conform legii atribuțiile de “apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, prevenirea și descoperirea infracțiunilor” (conform Legii 218/2002 republicată). Numeroasele cazuri semnalate în media după crima de la Caracal (a se vedea câteva linkuri în finalul scrisorii), la care se adaugă femeile care se adresează direct organizațiilor noastre, indică faptul că lipsa de reacție în cazul Alexandrei nu este ceva izolat, ci este simptomatică unui mod de lucru care a ajuns să predomine în cazul infracțiunilor cu victime femei (mai ales cele de natură sexuală), un mod de lucru ce încalcă menirea acestor instituții.

În timp ce agresorilor li se asigură prezumția de nevinovăție, noi am constat din nenumărate cazuri în care am acordat asistență victimelor că prezumția de vinovăție planează asupra majorității fetelor și femeilor când raportează violență sexuală. Cuvintele femeilor și fetelor, strigătele de ajutor și chiar plângerile penale sunt ignorate, tergiversate, puse la îndoială. Prejudecățile despre fete și femei afectează grav  modul în care acționează oamenii legii, contribuind la ineficacitate în apărarea dreptului la viață și integritate fizică, garantat de Constituție. Se pretinde de la victime să vină ele însele cu toate dovezile și sunt blamate dacă nu au suficiente dovezi, deși atribuții legale de cercetare și de colectare de probe au instituțiile judiciare. Este rolul lor să depună eforturi active pentru a determina dacă o faptă se probează sau nu. Această situație este extrem de gravă, punând în pericol și siguranța comunităților la nivel mai larg. Ineficacitatea și performanța slabă a instituțiilor cu atribuții în domeniul siguranței cetățenilor duce la pierderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, iar pe acest fond infracționalitatea nu poate decât să crească.

În aceste condiții, vă solicităm demararea de urgență a unor investigații dincolo de cercetarea disciplinară a lucrătorilor poliției care nu își îndeplinesc atribuțiile, inclusiv autosesizarea organelor de cercetare penală pentru fapte precum favorizarea infractorului (art. 264 Codul penal), respectiv infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie (art. 203 Codul Penal). Nu sunt suficiente demiterile din funcții pentru a înlătura relele practici atât de profund înrădăcinate.

Cerem ca intervenția poliției și a tuturor instituțiilor cu atribuții privind garantarea siguranței, identificarea și pedepsirea agresorilor precum si recuperarea victimelor sa își îndeplinească atribuțiile legale responsabil și prompt. Cerem ca femeile și fetele sa fie crezute atunci când reclamă o situație de pericol. Cerem ca instruirea celor care au atribuții de intervenție să se facă în dialog cu supraviețuitoarele violențelor (acolo unde este posibil). Este imperios necesară alocarea de fonduri pentru demersuri serioase de instruire urmată de evaluare a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor privind subiectul violenței împotriva femeilor și vă stăm la dispoziție cu expertiza noastră pe acest subiect.

România se confruntă cu o criză de impunitate în domeniul violenței împotriva fetelor și femeilor. Femeile reprezintă peste 50% dintre cetățeni, contribuabili din banii cărora se plătesc salariile din poliție și alte instituții cu atribuții în cercetarea infracțiunilor. Avem dreptul să fim protejate de infractori, dar ceea ce constatăm în prezent este că prea mulți oameni ai legii protejează tocmai infractorii, uneori prin inacțiune. Vă solicităm să luați măsurile necesare pentru tragerea la răspundere a infractorilor și a lucrătorilor statului care îi favorizează pe infractori și să restabiliți încrederea populației că forțele de ordine lucrează în sprijinul siguranței cetățenilor și că fetele și femeile nu sunt cetățeni de rang inferior.

Organizațiile noastre sunt implicate de aproape 5 ani în acțiuni constante legate de îmbunătățirea legislației, a intervențiilor pentru reducerea fenomenului violenței sexuale și a altor forme de violență împotriva femeilor și am făcut cunoscute obligațiile asumate de România prin ratificarea Convenției de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice), dar și conform Directivei Europene pentru Protecția Victimelor. Constatăm o degradare fără precedent în România a drepturilor la care fac referire instrumentele legale mai sus menționate, inclusiv dreptul de a nu fi supus revictimizării atunci când apelezi la instituțiile statului, culminând cu dreptul protejării vieții și integrității fizice.

Consideram ca e nevoie de o reforma sistemica  a instituțiilor care asigură accesul la siguranță și justiție (Poliție, Parchete, Judecătorii, Tribunale) în ceea ce privește răspunsul demn și eficient față de fete și femei. Ne alăturăm solicitărilor care au fost adresate către Guvern de către Consiliul Tinerilor din România. Pe această cale vă rugăm să ne țineți la curent cu pașii luați în ceea ce privește aceasta reformă.

Dacă reprezinți un ONG și vrei să semnezi această scrisoare alături de noi, te rugăm să completezi acest formular până la data de 7.08.2019: https://forms.gle/NsGmZz7jrdvNe3Do7

Dacă ești persoană fizică și ni te alături, alătură-te campaniei declic, aici: https://campaniamea.declic.ro/petitions/reformati-sistemul-dand-crezare-victimelor-1?just_launched=true

Linkuri utile:
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/o-fata-din-galati-plina-de-sange-pe-strada-doi-politisti-sunt-anchetati-pentru-ca-nu-au-intervenit-1169108
https://youtu.be/f5UkZ0ksepU (scrisori către Adriana Radu)
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/barbatul-de-67-de-ani-care-a-incercat-ieri-sa-rapeasca-o-fetita-de-7-ani-in-sibiu-va-fi-cercetat-in-libertate-1167264
https://adevarul.ro/locale/constanta/tentativa-viol-statia-autobuz-politia-spus-nu-vine-decat-dovezi-concrete-1_5d3e6e7c892c0bb0c6f6e5d3/index.html