exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Programul “Bine cu mine în țări străine”

Programul “Bine cu mine în țări străine” vine în sprijinul persoanelor care au fugit din calea războiului și au ales ca pentru un moment să numească județul Sibiu acasă. Încă din 15 mai organizăm la Centrul Ucrainean din Sibiu întâlniri tematice, menite să ne aducă împreună și să ne ajute să creăm punți de legătură între comunitatea ucraineană și cea locală.

Întâlnirile de grup creează comuniune și oferă un cadru facilitează trecerea dincolo de frică, frustrare, neputință, durere și stimulează resursele interioare pentru a redobândi puterea, forța, încrederea, curajul și demnitatea. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, celor care își exprimă interesul pentru astfel de activități pe email la adresa contact@aleg-romania.eu sau prin mesaj la tel: +40 753 893 531. În cadrul acestor evenimente este mereu prezent(ă) un psiholog cu experiență.

Ce activități am desfășurat în această toamnă?

Pe 18 septembrie și în 5 octombrie a avut loc un atelier de storytelling, coordonat colegele noastre psiholog din echipa A.L.E.G., în contextul în care războiul a schimbat narațiunea pentru majoritatea dintre noi. Poveștile sunt menite să ne unească, fiind bazate pe emoții (ex: durere, bucurie, luptă, iubire) și au o modalitate magică de a ne ajuta să ne conectăm cu alți oameni. Mai apoi, transformarea a avut loc în cadrul atelierului de art terapie. Poveștile personale au fost transpuse prin desen. A rezultat o colecție de picturi, presărate de puterea de a o lua de la capăt în fiecare zi, cu încăpățânarea unui azi și a unui mâine mai bun, mai sigur, mai liniștit.

Pe 16 septembrie, Agelina Zaporojan, fondatoarea Centrului de Drept al Femeilor din Chișinău, care de 6 ani a luat-o de la zero în România, ne-a împărtășit despre mecanismele care ne ajută în adaptarea la un mediu nou, dar și  despre cum ne continuăm viața după o pierdere cumplită. Nu ne-au ocolit lacrimile, dar le-am primit cu căldură. 

Pe 3 septembrie, Rosa Logar, directoarea Centrului de Intervenție în Violența Domestică din Viena, a povestit cu membrii comunității ucrainene din Sibiu despre drepturile femeilor și felul în care ele sunt un indiciu pentru cât de democrată este o societate. Românii și ucrainenii prezenți au schimbat impresii despre modul cum era văzut rolul femeii în perioada comunistă și despre schimbările pe care le vede necesare generația de azi. Am descoperit multe similitudini, de parcă vorbeam aceeași limbă.


Programul de suport psiho-social se desfășoară cu sprijinul financiar al International Rescue CommitteeBalkans