exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Portret de voluntar

  1.  Ilinca, știm că ești voluntară la Asociația A.L.E.G  de mai multă vreme. Ce face un voluntar?

   În primul rând, ca voluntar trebuie să fii deschis la a învăța mai multe și a dedica timp unei cauze de care îți pasă: poate e protejarea mediului, a animalelor, a unor oameni cu probleme. Participi la activități în timpul tău liber, ajuți unde poți și dai mai departe cunoștințele tale și mesajele cauzei pentru care lupți. În același timp, trebuie să fii curajos ca să-ți susții cauza și să te faci auzit, ca să le pese și celorlalți mai mult. Deși nu ești recompensat neapărat în bani atunci când ești voluntar, te răsplătești pe tine însăți învățând să lupți pentru drepturile tale și făcându-ți prieteni cu interese comune, care te acceptă și te apreciază.

  1. Spune-ne mai multe despre A.L.E.G. Ce este și cu ce se ocupă?

   A.L.E.G este o asociație care luptă pentru drepturile fetelor. De fapt pentru îndreptarea inegalităților, ceea ce este și în avantajul băieților. Este un loc sigur în care te poți exprima și învăța lucruri noi, altfel decât la școală. Promovează non-violența și încearcă să aducă feminismul în viața de zi cu zi. Feminismul nu luptă în potriva băieților ci urmărește ca fetele și băieții să aibă drepturi și șanse egale.

   A.L.E.G oferă sprijin persoanelor care trec sau au trecut prin violență. Dar au și acțiuni prin care informează și educă. În fiecare an, asociația organizează Festivalul Egalități de Gen, în care au loc spectacole, expoziții, ateliere și acțiuni stradale, toate cu ajutor de la voluntari. De-a lungul anului au de asemenea proiecte educative în școli.

  1. Care e motivația ta? De ce îți dedici timp ca și voluntar.

    Sunt voluntară deoarece vreau să schimb ceva, vreau ca lumea să devină un loc sigur pentru toate fetele și vreau să am un viitor în care să nu-mi fie frică la fiecare pas, să mă pot exprima și să pot fi orice îmi doresc. În același timp, A.L.E.G este ca o a doua mea familie. Am crescut înconjurată de voluntari și mereu m-am simțit bine printre ei: oamenii cu inițiativă și curaj sunt o companie plăcută.

  1. Ne poți spune mai multe despre teatrul forum? Cum a fost experiența asta pentru tine?

   Teatrul forum este un fel de poveste despre o nedreptate socială, scrisă de voluntari și moderatori, care apoi este pusă în scenă de actori voluntari îndrumați de cineva care e de meserie. Piesa exprimă o problemă care în timpul piesei se înrăutățește. La finalul piesei problema nu e rezolvată, dar este discutată cu publicul din sală. Apoi piesa se mai joacă o dată, iar publicul poate să intervină, schimbând comportamentul personajelor în așa fel încât să se ajungă la o rezolvare. Îmi place foarte mult să văd cu ce idei vin oamenii din public. Ei pot chiar urca pe scenă să joace situația altfel. Deci e și amuzant.

    Anul trecut pentru piesa ,,Războiul schimbă vieți,, am muncit foarte mult toți voluntarii, atât la scenariu, personaje cât și la partea tehnică. Am jucat piesa la Teatrul Gong iar în public au fost mulți ucraineni. Sunt mândră de ce a ieșit.