exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Noua Strategie nationala pentru prevenirea si combaterea violentei familiale

Pe 27 noiembrie 2012, a fost adoptata prin Hotarare de Guvern Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie. A.L.E.G. a participat la grupul de lucru care a elaborat strategia, initiat de Ministerul Muncii. Aportul nostru este reflectat in special in obiectivele de prevenire, care acum includ educatia de gen pentru combaterea normelor traditionale care asociaza masculinitatea cu agresivitatea si feminitatea cu obedienta:


Obiectivul 1.2.2 “Introducerea in curriculumul formal si la toate nivelurile de educatie a unor teme cum ar fi rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, violenta de gen impotriva femeilor si dreptul la integritate persoanla” a fost propus de A.L.E.G. si ne bucuram sa il regasim in textul strategiei, avand ca responsabil Ministerul Educatiei si alti parteneri.
Strategia mai prevede elaborarea de proceduri pentru instrumentarea cazurilor de violenta de catre politisti, judecatori si procurori si elaborarea unei metodologii unitare de evaluare a riscurilor la care e supusa victima. Speram ca experienta A.L.E.G. si a retelei WAVE din care facem parte sa fie utilizata in elaborarea acestor proceduri si metode de lucru.
Salutam de asemenea includerea obiectivului 2.1.4 – ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, pe care A.L.E.G. a sustinut-o atat prin petitii catre guvern, cat si in grupul de lucru de la Ministerul Muncii si in cadrul Conferintei Nationale de Prevenire a Violentei Familiale din 1 nov. 2012.
De cativa ani Romania avea nevoie de o strategie actualizata in acest domeniu, necesara pentru aplicarea unitara a cadrului legislativ in vigoare, mai ales ca in 2012 au fost aduse modificari Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei familiale si a fost introdus ordinul de protectie. Strategia include un plan concret de actiuni, cu responsabili si termene de implementare, iar acest lucru ar trebui sa ajute ca obiectivele sa nu ramana pe hartie si sa poata fi monitorizate si evaluate.
Strategia
Planul Operational