exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

„Neînvinsă” – expoziția itinerantă

La Sibiu, A.L.E.G. organizează în perioada 23 oct. – 10 dec. 2022 Expoziția Itinerantă „Neînvinsă”, ce are ca obiectiv sensibilizarea publicului și a profesioniștilor din sistemul de intervenție în cazuri de violență domestică, dar și responsabilizarea factorilor de decizie. Violența domestică, departe de a fi o chestiune privată, reprezintă o încălcare a legii care poate să conducă la pierderea unor vieți dacă instituțiile nu se mobilizează pentru un răspuns comunitar coordonat. Expoziția constă în 14 siluete care prezintă povești de reușită ale unor femei care au ieșit din situația de victimă, dar și solicitările Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor pentru îmbunătățiri necesare în sistemul de intervenție din România care să susțină eliminarea violenței.

Siluetele vor fi amplasate în 7 instituții publice din județul Sibiu care au rol în prevenirea și combaterea violenței domestice, marcând astfel traseul victimei spre rolul de învingătoare:

 • Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu
 • Spitalul Județean Sibiu
 • Serviciile de Medicină Legală din municipiile Sibiu și Mediaș
 • Direcția de Asistență Socială Sibiu
 • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu
 • Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Tribunalul Sibiu s-a oferit să disemineze materialele primite de A.L.E.G.

În prima jumătate a anului 2022, în România, au avut loc peste 40.000 de cazuri de violență domestică în care a intervenit poliția, dintre care peste 9.400 de situații cu risc iminent. Unii magistrați continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor și a fetelor și să găsească scuze agresorilor. Chiar dacă au ordin de protecție emis împotriva lor, agresorii nu sunt monitorizați corespunzător de autorități și continuă să comită actele de violență, în unele cazuri extreme ajung la femicid.


 

Noi suntem acolo să sprijinim orice femeie încă de la primele semne ale violenței, pentru că niciodată nu e 𝘥𝘰𝘢𝘳 𝘰 𝘱𝘢𝘭𝘮𝘢, 𝘥𝘰𝘢𝘳 𝘱𝘶𝘵𝘪𝘯𝘢 𝘨𝘦𝘭𝘰𝘻𝘪𝘦, 𝘥𝘰𝘢𝘳 𝘰 𝘫𝘰𝘢𝘤𝘢. 

Donează 𝟱𝟬 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶 pe lună, ca noi să le putem oferi sprijinul psihologic și juridic de care au nevoie, dar și însoțire și îndrumare în raport cu instituțiile statului. Nu contează dacă abuzul e vizibil sau nu, noi știm că nu e niciodată doar atât.  Suntem de partea tuturor femeilor victime ale violenței din România și spunem #fărădoar. 

 


Telefoane și informații utile în cazuri de violență domestică:

 • Linia națională gestionată de Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați- ANES: 0800 500 333 (număr gratuit, non-stop)
 • Apelare în situații de urgență: 112
 • Direcția de Asistență Socială Sibiu: 0800 811 822 (număr gratuit)
 • Centrul de primire în regim de urgență gestionat de DGASPC Sibiu: tel. 0269 215 177, 0800 800 227
 • Centrul de primire în regim de urgență gestionat de Asociația Femeilor din Sibiu: tel. 0771 148 384, 0771 148 385
 • Adăpostul Casa de Femei Creștină Estera: Tel. 0721 162 093, 0752 261 819
 • Centrul de informare și consiliere gestionat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.: tel. 0753 893 531, acces în grupul de sprijin #SiEuReusesc, informații utile, și mesajele învingătoarelor din cadrul programului Și eu reusesc®  https://sieureusesc.ro/ro/testimoniale


Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. din Sibiu se alătură în fiecare an demersurilor Rețelei Naționale Violența Împotriva Femeilor – VIF ce pot fi vizualizate aici.