exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Mesajele Femeilor care au depășit violența

Vina aparține celui care ridică vocea sau brațul. Recunoașterea din timp a semnelor violenței salvează vieți. 


Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului. De Ziua Drepturilor Omului, asociația A.L.E.G. și Rețeaua Învingătoarelor din România fac cunoscute câteva dintre soluțiile pe care le propun femeile care s-au confruntat deja cu violența domestică și ajută acum alte femei în cadrul programului #SiEuReușesc.

Între 25 și 27 noiembrie, A.L.E.G. a organizat Forumul Învingătoarelor 2020, evenimentul anual aflat la a treia ediţie, care aduce laolaltă femei din întreaga țară care au depășit violența și activează în Rețeaua Învingătoarelor. Deși din cauza pandemiei, evenimentul a fost nevoit să se adapteze la un format online, peste 20 de învingătoare din București, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu și Satu Mare, alături de psihologi și asistenți sociali din comunitățile SiEuReusesc din aceste localităţi, au împărtăşit experienţele lor de susţinere reciprocă în timpul pandemiei, dar şi rezoluţii pentru viitor. Evenimentul a fost urmărit LIVE de peste 1000 de persoane.

Una dintre temele abordate a fost intersectarea dintre problema violenţei domestice şi cea a traficului de persoane. Alina Ursu, o învingătoare care a trecut prin ambele forme de violență împotriva femeilor a subliniat nevoia de conlucrare mai directă între instituțiile și organizațiile din aceste două domenii, pentru că multe dintre victimele traficului sunt în primă fază captive în relaţii intime abuzive care apoi fac posibilă exploatarea. Multe dintre sesiuni au subliniat importanța ajutorului reciproc, a grupurilor de sprijin, iar mesajele învingătoarelor pentru alte femei au subliniat că vina aparține celui care comite violența și că nimeni nu poate schimba pe altcineva, doar pe sine. Mesajele integrale pot fi vizualizate aici.

La finalul forumului, fiecare comunitate #SiEuReușesc a transmis câte o rezoluție din partea învingătoarelor, cu speranța să fie luate în considerare şi de decidenţi.

Învingătoarele consideră că este important să se facă mai multe eforturi pentru o mai bună şi mai timpurie informare a femeilor, astfel încât semnele abuzului să fie recunoscute mai devreme şi mai multe situaţii de violenţe severe să fie prevenite. Pe acest lucru consideră ele că ar trebui să pună accent campaniile publice, inclusiv mass-media, dar și pe comunicarea către autorități a lipsurilor din sistemul de prevenire și combatere a violenței. 

La întrebarea „Care sunt cele mai urgente măsuri ce ar trebui luate?”, femeile care au trecut prin violență au ales ca priorități:

Monitorizarea electronică a ordinelor de protecție
Formarea obligatorie despre cauzele și efectele violenței domestice pentru toți polițiștii și judecătorii care ajung în contact cu astfel de cazuri.

Conversațiile de la Forumul Învingătoarelor sunt publice și continuă să fie urmărite de un public foarte larg. Ele pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc, printr-un click aici


Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania, cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ, Asociația ANAISComunitatea Și Eu Reușesc Cluj NapocaGRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare. Contactează-ne pentru mai multe detalii printr-un mesaj la adresa contact@sieureusesc.ro

Forumul Învingătoarelor (III) a fost un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA Romania și gestionat de Fundația Comunitară București, dar și de Fundația Vodafone Romania. Parteneri ai evenimentului sunt Ashoka România și Chapter4Romania.