exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Martorele tăcute vorbesc din nou

Violența împotriva femeilor este cea mai larg răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel global (conform studiului realizat de WHO).

Dreptul femeilor la siguranță, egalitate și la o viață fără abuz este încă un deziderat pentru care lupta este departe de a fi încheiată de vreme ce datele Uniunii Europene ne arată că 1 din 3 femei au trăit cel puțin un episod de violență fizică sau sexuală în timpul vieții.

Statisticile îndepărtate, centralizate de o instituție străină, cu toată autoritatea sa, te pot face să crezi că aceste numere țin totuși de cazuri izolate, de niște culturi și societăți sărace că nu se regăsesc la orice colț de stradă din țara noastră, că nu mai sunt de actualitate în 2019, că țin de fapt de educație și de un statut.

Realitatea arată altfel.

În perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019 la Sibiu ciferele arată astfel:

  • 148 certificate medico-legale au fost emise de către Serviciul Județean de medicină legală Sibiu. Vorbim de 148 de femei curajoase de toate vârstele, care au luat măsuri și au apelat la ajutor, numărul real ale celor care suferă în tăcere nu o să fie știut cu precizie, niciodată.
  • 167 de ordine de protecție au fost puse în executare și 78 de ordine de protecție provizorii emise de către polițiști cf. Legii 148/2018, date primite de la Serviciul de ordine publică Sibiu
  • 134 de cereri de emitere de ordin de protecție din care 93 de cereri au fost soluționate favorabil, 27 respinse, în 14 cazuri s-a renunțat la cerere date conform Judecătoriei Sibiu

Evenimentul Martorele Tăcute vorbesc, organizat de A.L.E.G. în data de 10 decembrie este despre femeile care au fost reduse la tăcere de violența domestică, despre toate cele ale căror povești au devenit direct statistici înfiorătoare, pierzându-și viața din cauza abuzurilor suferite.

Cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii încep în data de 25 noiembrie – Ziua Internațională de Combatere a Violenței Împotriva Femeilor – și se termină în 10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Dacă cumva mai există vreo urmă de îndoială că drepturile femeii sunt parte din drepturile omului, această aliniere demonstrează nevoia urgentă de a aplica principiile egalității, securității și integrității tuturor ființelor umane.

A.L.E.G. invită jurnaliștii, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și  trecătorii la o seară de veghe cu mesaj răsunător ce susține dreptul femeilor de a trăi fără violență. Gestul simbolic de aprindere a lumânărilor aduce un omagiu, dar și o speranță a unui viitor în care nu mai închidem ochii în fața semnelor de abuz pe care le vedem pe stradă, pe scara blocului sau în familie, nu mai rămânem nepăsători și nu ne mai lăsăm intimidați de rușine sau frică.

Schimbarea are nevoie de mai mult decât gesturi simbolice, iar viitorul fără violență ține de fiecare dintre noi. Trebuie să luăm atitudine, să oferim un sprijin, să devenim o voce și o forță pentru cei aflați în situații ce par fără ieșire.

Platforma www.sieureusesc.ro este locul în care se reunesc sute de povești de viață ale învingătoarelor violenței domestice. Femei care au preluat controlul propriului destin și au trecut de la postura de victimă la cea de învingătoare, iar acum inspiră și ajută alte femei să zică NU abuzului și să găsescă resurse interioare și exterioare care să le ajute să iasă din relația toxică.

Odată cu evenimentul Martorelor Tăcute din 10 Decembrie, din Str. Nicolae Bălcescu, lângă fântână, celebrăm un an de activitate #SiEuReușesc – platforma care duce mai departe curajul atâtor femei de a rupe tăcerea și de a lupta împreună împotriva oricărei situații de abuz care le-a furat, în trecut, vocea, curajul și siguranța zilei de mâine. Citește testimonialele femeilor care au reușit și ieșit din re https://sieureusesc.ro/ro/testimoniale

Află mai multe despre #ȘiEuReușesc, cum te poți implica și întâlnește-te cu noi în 10 decembrie, la evenimentul ce onorează o luptă ce nu mai are voie să rămână tăcută.

A.L.E.G. e partenerul activ în lupta împotriva violenței domestice încă din 2004, oferind serviciul licențiat de informare și consiliere psihologică în sprijinul femeilor care se confruntă cu violența domestică și copiilor lor. Mai multe detalii despre noi și cum te putem ajuta aici.

Te lăsăm cu o lista a serviciilor specializate în domeniul violenței domestice, disponibile în județul Sibiu:

  • Direcția de Asistență Socială Sibiu prin echipa mobilă – 0800 811 822 (număr gratuit, non-stop)
  • Centrul de primire în regim de urgență Sf. Ana gestionat de DGASPC Sibiu: tel. 0756 152 200, 075 610 252, 0269 983
  • Centrul de primire în regim de urgență al Asociației Femeilor: tel. 0771 148 384, 0771 148 385
  • Adăpostul Casa de Femei Creștină Estera:  Tel. 0721 162 093, 0752 261 819
  • Centrul de informare și consiliere  A.L.E.G.: tel. 0753 893 531 (L-V,  9-18)
  • Apelare în situații de urgență 112
  • Linia telefonică destinată victimelor violenței domestice gestionată de ANES: 0800 500 333 (număr gratuit, non-stop)