Violența de gen

Ce este violența domestică?

Violența domestică, cunoscută și ca violență între partenerii intimi (VPI), constă într-un tipar de comportamente folosite de către unul dintre parteneri cu scopul de a obține putere și control asupra celuilalt partener cu care se află în relație. Orice persoană, de orice vârstă, religie, statut profesional, educație sau gen se poate afla la un moment dat în ipostaza de victimă sau de agresor. VPI se poate întâmpla între oameni care sunt căsătoriți, care conviețuiesc împreună sau care se află doar la primele întâlniri romantice. Află mai multe despre formele abuzului

Abuz fizic

Pălmuire, lovire, îmbrâncire, sufocare, sechestrare, folosirea forței fizice pentru a te răni, ș.a.

Abuz psihologic

Hărțuire, urmărire, izolare, ridicularizare, înjosire, control (cum te îmbraci/cu cine te vezi), șantaj, ș.a.

Abuz sexual

Act de natură sexuală ce are loc cu forța și fără acordul celuilalt: avansuri, aluzii verbale, gesturi, atingeri – de obicei repetate și lipsite de reciprocitate. Una dintre cele mai grave forme este violul.

Abuz economic

Controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani, ș.a.

Ciclul violenței. Cum se întâmplă?

Fiecare persoană răspunde diferit la violența domestică: dacă unii decid să părăsească relația imediat după primul episod, alții rămân în această situație, sau părăsesc agresorul ca apoi să revină la el de mai multe ori. Acest fenomen este explicat de către Walker (1979), prin ciclul violenței, definit în patru faze:

 1. Acumularea de tensiune
 2. Manifestarea violenței
 3. Reconcilierea/Luna de miere
 4. Calm

De ce decide o victimă să rămână în relația abuzivă?

O relație se construiește în timp, și dacă la început se bazează pe gesturi de afecțiune și încredere, în timp nevoile unuia dintre parteneri se pot transforma în putere și control. Pentru a ieși dintr-o relație abuzivă, o victimă are nevoie de suport și sprijin din partea celor apropiați sau a serviciilor de specialitate, motiv pentru care multe persoane aleg să rămână. Alte motive pentru care aleg să rămână sunt:

Frica de necunoscut. A fi pe cont propriu pare sa fie mai înfricoșător decât a fi o victima. Responsabilitatea de a creste copii singură, ce este copleșitoare, chiar și în condițiile în care nu a primit ajutor nici în trecut. Amenințarea că dacă păsărește relația își poate pierde copiii. Promisiunile partenerului ca se va schimba. Vinovăția victimei că partenerul nu se va descurca fără ea. Credința că acesta are nevoie de salvare și doar ea îl poate ajuta. Stima de sine scăzută prin care victima începe sa creadă ca merita abuzul. Se întâmplă când partenerul ii repeta continuu ca el se comporta violent datorită ei. Sentimentele de iubire care nu dispar atunci când relația devine abuziva. Acceptarea socială a violenței domestice prin rațiuni de genul – „Stă pentru ca îi place”, sau „O palma îi bagă mințile în cap”. Dependența financiară de partener. Nevoia de a-și găsi, în lipsa lui, un loc stabil de muncă, o nouă locuință ș.a. Credințele religioase ce promovează gândirea de tip „asta este soarta” sau „este planul Domnului”. Stigmatul divorțului și ideea că este ceva anormal în a te despărți de partener. Credința că abuzul este normal, bazată pe o lipsă de exemple legate de ceea ce este și ceea ce nu este o relație sănătoasă.

Ajutor! Ce să faci?

 • Dacă ești martorul unui incident violent

  Apelează de urgență la 112. Acesta este primul pas pentru a-i salva viața. Nu contează dacă cunoști victima sau nu. Dacă ai posibilitatea, însoțește-o în acordarea primului ajutor, sau fii martor în instanță. E posibil să fii singurul/singura care poate susține cele întâmplate.

 • Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violența între parteneri

  Nu întreba când relația în care se află a început să devină violentă. Ascultă cu empatie și deschidere, și oferă-ți ajutorul doar dacă este solicitat. Nu face presupuneri și oferă-ți ajutorul necondiționat. Nu presa persoana în cauză să ia nici un fel de decizie. Fiecare are ritmul și mecanismele proprii de a se confrunta cu o situație dificilă.

 • Dacă te confrunți cu o situație dificilă și te hotărăști să pleci

  Caută un sprijin real în momentul în care îl anunți pe partenerul tău că vrei să îl părăsești. Acesta este unul dintre cele mai periculoase momente, și se recomandă să se întâmple în
  prezența apropiaților, pentru a primi, la nevoie, protecție. Apelează la serviciile unui centru de consiliere sau la alte servicii specializate (ex. grup de sprijin, adăpost, ș.a.). Informează-te despre ordinul de protecție, ce îl obligă pe agresor să păstreze o distanță față de tine. Consultă planul de siguranță

 • Dacă decizi să rămâi în aceeași locuință cu agresorul

  Stabilește un semnal de alarmă ce poate ajuta vecinii sau prietenii să intervină în caz de pericol, și în acest caz, să sune la poliție.

Ce trebuie să faci pentru a pleca în siguranță?

Cere ajutorul apropiaților pentru a-ți fi alături. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o alta școală.

Fă-ți un bagaj de siguranță care să conțină: haine, bani, acte oficiale (buletin, certificat de naștere, permis de conducere, card de credit, ș.a.), chei de rezervă de la casă/mașină, documente care dovedesc violența (poze, înregistrări, certificate medico-legale, ș.a.) Află mai multe aici

Ce faci după ce ai părăsit agresorul?

Caută să te muți într-un spațiu sigur și anunță doar persoanele de încredere despre noua ta locație.

Cumpără o nouă cartelă telefonică și utilizează oferă acest număr doar persoanelor de încredere. Schimbă toate parolele de la rețelele sociale (email, facebook, instagram, ș.a.) pentru a fi sigură că nu ești urmărită.

Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.

Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui sa suni la 112.

Cere ajutor persoanelor sau organizațiilor specializate pe tematica violenței. Fă parte dintr-un grup de sprijin! Încearcă să înțelegi ce înseamnă pentru tine această nouă viață.

Obține un ordin de protecție

Ce este un ordin de protectie?

Ordinul de protecție este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente ca să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi. De exemplu, una dintre măsuri ar putea fi obligarea agresorului de a păstra o distanță minimă față tine și de copiii tăi, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a ta și a copiilor. Află mai multe aici

Ce ai de făcut ca să obţii un ordin de protecţie?

E nevoie să completezi o cerere tip care se depune la Judecătoria de pe raza teritorială în care ai domiciliul sau reşedinţa. Cererea poate fi introdusă personal sau, cu acordul tău, de către un procuror sau de o persoană de la serviciile sociale care se ocupă de violenţa în familie. Nu trebuie să plătești nimic pentru că cererea este scutită de taxa de timbru judiciar.

Cum te poate ajuta A.L.E.G.?

Oferim servicii de consiliere psihologică, în sprijinul victimelor violenței în familie, femei și copii, pentru a-i ajuta să recâștige controlul asupra vieții lor. Punem la dispoziție servicii de informare prin telefon, email sau față în față, sub îndrumarea unui psiholog. Contactează-ne pentru detalii. Dacă crezi că te afli într-o relație ce îți poate pune viața în pericol, sună de urgență și cere ajutor la 112 sau la 0800 500 333 numărul național non-stop și gratuit.

admin-alegViolența de gen