Liberté, égalité și iubire la Sibiu de Diana Smeu
Liberté, égalité și iubire la Sibiu
de Diana Smeu
Am ajuns pe seară la Sibiu. Ploua mărunt și, din taxi, mă simțeam mai adultă ca niciodată. Am urcat pe sub Podul Minciunilor, de unde am văzut cum se face din mers Turnul Sfatului înalt, mai înalt. Senzația a fost asemănătoare cu momentele de climax din filmele de acțiune. Așa m-am întâlnit pentru prima dată cu Festivalul Egalității de Gen de la Sibiu.
Despre Festivalul Egalității de Gen
Festivalul reușește din 2004 să deschidă discuția despre combaterea stereotipurilor de gen și să facă auzite cauze precum lupta împotriva violenței domestice și a discriminării. Echipa din spatele proiectului este Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., una dintre cele mai puternice voci în promovarea egalității sociale. Îi urmăream de-o vreme și mi-a plăcut că mesajele lor sunt transmise foarte cald, plăcut, uneori cu umor spicy, dar mereu foarte personal, cu grijă și iubire. Anul ăsta, festivalul a avut loc în 21-23 octombrie.
Pe scurt, In a relationship, un proiect realizat de Fundația Friends for Friends și powered by AVON Cosmetics România, care anul trecut a vorbit cu peste 1. 500 de adolescenți despre violență și relațiile de iubire în liceu, a plecat în deplasare la Festivalul Egalității de Gen. Eu și Andrei Gabriel Stupu, cercetători In a relationship, alături de Alexandra Maier, coordonatorul campaniilor sociale AVON, am vorbit deschis pentru prima dată liceenilor din Sibiu.
Caravana In a relationship
Sâmbătă dimineață, albul pereților din Teatrul GONG deveniseră lucrări de artă vizuală. Am adus cu noi și expoziția In a relationship, realizată tot de tineri liceeni care au resimțit valurile uneori reci, alteori calde, ale dragostei, prin desen. Iar în holul teatrului, erau mulțime de ochi adolescentini, veniți la eveniment.
Discuția a venit ca o plonjare în intimitatea unui număr uriaș de liceeni, care și-au povestit experiențele în cercetările noastre. Am vorbit despre cât de interesant a fost să dezbatem împreună cu colegii noștri problema violenței și de ce apare ea în iubire, găsind și soluții. Apoi, am atacat subiectul modelelor, despre cum un singur personaj preferat dintr-o carte sau dintr-un serial, poate influența relațiile noastre personale, pentru că ne impune un clișeu ideal, complicat și greu de atins. Am inventariat din ceea ce ne-a uimit cel mai mult, pe parcursul proiectului: eu am recunoscut că nu aș fi bănuit niciodată că unii adolescenți pe care îi vedem în fiecare zi la școală au trecut prin episoade de violență și abuz incontrolabil din partea partenerului. Andrei ne-a povestit despre cât de uimit a fost când a aflat că unele concepții vechi și trad
iționale despre relații încă se mai păstrează în unele zone rurale și clase sociale. Alexandra a adus în discuție și o statistică îngrijorătoare: mai mult de jumătate dintre adolescenții care au avut o relație s-au confruntat cu răspândirea de zvonuri după încheierea ei, dar un sfert dintre aceștia recunosc că fac același lucru la sfârșitul unei relații. La asta se adaugă și faptul că 2 din 3 adolescenți au fost martori la o scenă de violență fizică între liceeni.
După ce am răsturnat pe o parte și pe alta, tema iubirii și faptul că abuzul poate fi prevenit în momentul în care îți privești iubitul sau iubita ca pe un egal, participanții au avut super șansa să ia parte la un concurs In a relationship. Probele au fost, pe rând, completarea unui chestionar cu întrebări care le puneau la încercare reacțiile pe care le-ar avea în unele situații date, strângerea cât mai multor mărturii de la colegi despre lucruri pe care le-au făcut și nu sunt caracteristice genului lor (spre exemplu, fetele că au jucat fotbal, iar băieții au gătit), și în final, proba practică. Băieții au fost provocați să schimbe scutecul unui bebeluș de plastic, iar fetele să deșurubeze o jucărie, ceea ce a fost foarte tare.
Mi s-a părut o activitate super cool și care s-ar potrivi bine de tot la școală, în cadrul unor cursuri de educație sexuală, dacă ar exista. Printre altele, A.L.E.G. are o contribuție mare în școlile sibiene și militează pentru introducerea materiei în programă.
Din programul festivalului
Eu am putut fi la Sibiu doar sâmbătă, dar festivalul a început încă de joi, când în centrul orașului, voluntarii A.L.E.G. au format un lanț uman de Ziua Păcii, pentru a atrage atenția asupra importanței de a lua atitudine împotriva actelor de violență. Eu l-am înțeles și ca pe un gest de solidaritate pentru victimele abuzului. Mi se pare încurajator să știi că există un sprijin. Organizația are și un Helpline, pe care îl găsiți pe site-ul lor, unde este mereu cineva care poate răspunde celor ce trimit mesaje de ajutor.
Vineri au avut loc proiecțiile filmelor ,,Girl Power” (r Sany, Jan Zajícek, 2016) celebru pentru distrugerea stereotipului de gen în comunitățile de grafferi, predominant masculine, și ,,Ți-am spus că am fost abuzată?”, despre realitatea cruntă a abuzului sexual. La proiecție a fost prezentă și reprezentanta organizației care a creat filmul, Dušica Popadić, de la Incest Trauma Center din Belgrad.
În ultima zi de festival, voluntarii au mers la Ziarul Orizontal al artistului Dan Perjovschi, un zid plin de inscripții, printre care se numără acum și sigla și mesajele A.L.E.G. Apoi, s-a ținut un spectacol de teatru forum, despre care nu știam nimic până atunci, care prezintă o situație de violență fizică între doi îndrăgostiți. Textul este scris în fiecare an de către voluntari. Faza faină cu teatrul forum este că spectatorii sunt invitați să devină mici Dumnezei ai spectacolului. Printr-o bătaie din palme, pot modifica firul acțiunii, pentru a evita explozia de violență din final și pentru a construi mai sănătos relațiile dintre personaje. Este un exercițiu bun, care testează de fapt cât de bine poți vedea subtilitățile dintr-o relație. Subtilități care devin abuzive, astfel încât să sesizezi asta și în viața de zi cu zi. Ca să nu mai zic că îți propune diferite moduri în care poți preveni sau combate violența în mod real.
Puteți să-i urmăriți pe cei de la A.L.E.G în acțiune pe pagina lor de Facebook, pe site și pe Festivalul Egalității de Gen. Rămâneți cu ochii pe ei pentru că mai mereu născocesc câte un proiect social de care avem cu toții mare nevoie.