Legătura dintre bani și violența domestică
De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând.
În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Abuzul economic în relația de cuplu este o formă a violenței domestice manifestată printr-un tipar de comportament folosit de unul dintre parteneri pentru a câștiga și menține puterea și controlul în relație. Acesta se manifestă la început în mod subtil și apoi progresează în timp prin controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani, ș.a. Pentru a veni în sprijinul tău, Asociația A.L.E.G, a lansat în cadrul programului Și Eu Reușesc un ghid de educație financiară (cu sprijinul Banometru*)., disponibil aici.
Vrei să identifici dacă te afli într-o relație nesănătoasă din punct de vedere economic? Iată câteva comportamente ale partenerului tău care să îți atragă atenția:
- Sustrage bani de la tine sau familie
- Te forțează să-i dai acces la banii tăi sau la conturile tale personale
- Ia toate deciziile ce țin de casă sau finanțe fără a te include
- Îți interzice să lucrezi sau să urmezi oportunități de dezvoltare educaționale
- Îți spune mereu că are el grijă de tine și nu ai de ce să vrei să muncești
- Îți interzice să folosești bunurile comune
- Refuză să plătească facturi sau să sprijine familia
- Te împiedică să obții sau să folosești cardul
- Limitează sau oprește accesul la resurse fizice de bază (mâncare, îmbrăcăminte, medicamente)
- Te face să te umilești pentru a primi o sumă infimă de bani
- Îți oferă o sumă limitată de bani lunar și are ieșiri nervoase când ai nevoie de bani pentru urgențe justificate
- Intervine în activitatea ta de lucru, job
- Te expune pe tine sau pe copii la munci grele care pot pune în pericol sănătatea voastră
- Te trage la răspundere pentru fiecare sumă de bani cheltuită, uneori degenerând în violență fizică
Nu o să mă descurc niciodată singură dacă îl părăsesc. El aducea banii în casă. Eu nu știu cum să gestionez un buget – sunt doar câteva dintre gândurile unei femei care conștientizează că se află într-o relație abuzivă și vrea să facă pasul spre libertate. Aceste gânduri provoacă frică și cel mai adesea o împiedică să ia o decizie corectă pentru ea sau pentru copiii ei. Iată câteva sugestii pentru a planifica siguranța financiară în cazul în care îți dorești să faci acest pas:
- Analizează-ți situația financiară (fă o analiză a veniturilor lunare, dar și a cheltuielilor).
- Obține informații legate de ce bunuri deții.
- Începe să economisești bani.
- Caută independența financiară.
Nu uita! Fiecare dintre noi merită să se afle într-o relație sănătoasă, care să ne ajute să ne dezvoltăm și să ne simțim în armonie cu noi înșine, dar și cu celălalt. În final, evidențiem elementele unei relații (economice) sănătoase. Iată ce face un astfel de cuplu:
- Partenerii comunică în mod deschis despre nevoile și probleme lor, se ascultă cu respect și au încredere unul în celălalt.
- Ambii parteneri au acces la informații de natură economică, deși unul dintre parteneri se ocupă de cele necesare zilnice.
- Negocierea unui scop financiar comun, deși pot exista valori/viziuni diferite în ceea ce privesc banii.
- Deciziile financiare pe termen scurt și lung sunt luate de comun acord.
- Ambii înțeleg și respectă faptul că luarea deciziilor se face în mod egal, deși unul dintre parteneri câștigă mai bine, sau deloc.
- Ambii parteneri au acces la bani și știu cum și unde au fost cheltuiți.
- Ambii parteneri au acces la banii proprii, fără a trebui să ceară permisiune sau să-și ascundă cheltuielile.
Te încurajăm să continui să înveți despre gestionarea banilor! Educația financiară este un proces care durează toată viața, deoarece apar mereu produse bancare și tehnologii noi și trebuie să fii la curent cu ce se întâmplă în jur. Pentru mai multe informații, accesează gratuit www.banometru.ro
Dacă te afli într-o relație abuzivă, caută ajutor. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen oferă servicii de consiliere psihologică în mod gratuit. Ne poți contacta pe email la adresa contact@aleg-romania.eu sau la telefon 0753 893 531 (L-V, 10-17:00). Află cum au reușit alte femei să depășească abuzul și să ducă acum o viață liniștită pe platforma #ȘiEuReușesc: www.sieureusesc.ro. Dacă te afli în pericol, apelează de urgență 112 sau linia telefonică gratuită 0800 500 333.
* #Banometru un program de responsabilitate socială coordonat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, (ARC) realizat în parteneriat cu Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR) cu sprijinul ING Bank. Asociația A.L.E.G. este beneficiară a fondului Banometru.