exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Lansăm comunitatea de la #ȘiEuReușesc Adjud! Vino în Rețeaua Învingătoarelor!

Învingătoare. Așa le numim pe femeile ale căror povești pot da curaj altor femei, ce se confruntă în prezent cu situaţii de abuz și se simt singure sau nu știu ce să facă. Din momentul în care își poate spune Și Eu Reușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Astfel de exemple puteți regăsi în secțiunea Testimoniale a platformei www.sieureusesc.ro

Să învingi violența seamănă cu învingerea forței de gravitație când încerci să te desprinzi de sol: e nevoie de multă energie, pe care un om singur nu o are. Fără o rețea de suport în jur, orice om se prăbușește când e tras în jos. În violența domestică, agresorul distruge sistematic legăturile victimei cu alte persoane apropiate, de care dorește să ascundă abuzul. Violența domestică înseamnă abuz repetat de-a lungul timpului, sub o mulțime de forme: fizic, sexual, psihologic, economic, social. Un cerc vicios, care adâncește sentimentul de neputință, urmat de rușine și vinovăție. O experiență epuizantă. Tocmai de aceea, e nevoie de ajutor din afară, de noi surse de putere, iar conectarea cu alte femei care au învins violența aduce acest surplus și reclădește încrederea în forțele proprii.

O astfel de rețea de suport propune programul #ȘiEuReușesc –de la victimă la învingătoare, program care lansează miercuri, 4 martie, la Adjud primul grup local de suport în sprijinul victimelor și învingătoarelor violenței.  Asociația A.L.E.G., împreună cu Asociația Pas Alternativ și psiholog Elena Miron invită la dialog reprezentanții serviciilor sociale din județ, dar și actori privați: psihologi, medici de familie, ș.a. de la ora 11 la Casa de cultură Tudor Vornicu. În cea de-a doua parte a zilei într-o locație sigură va avea loc o întâlnire a învingătoarelor din județ. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să ne contactați la adresa contact@sieureusesc.ro

Este important de menționat că acest tip de suport nu înlocuiește serviciile specializate (centru de primire în regim de urgență, adăpost, etc), ci vine în completare și, din experiența noastră, crește eficacitatea intervențiilor în violența domestică: ajută femeia în situație de violență să acceseze servicii specializate, să primească informațiile și încrederea necesară pentru a depune plângere sau a obține ordin de protecție și, foarte important, pentru a ține piept agresorului ori de câte ori acesta o hărțuiește cu amenințări sau promisiuni, pentru că nu acceptă să piardă controlul asupra ei. Să te rupi de o relație violentă e un proces lung și greu, iar recăderea e frecventă.

Astfel, programul pune în contact femei care au depășit violența și femei care încă au nevoie de suport pentru a se elibera de violență, cu îndrumare din partea unor profesioniști în psihologie și asistență socială. Învingătoarele au parte de dezvoltare personală și primesc susținere de la specialiști pentru a se împăca cu trecutul și a învață să ajute fără a impune. Femeile care se confruntă cu violența primesc dublă ghidare din partea învingătoarelor formate dar și a profesioniștilor. După ce ajunge în siguranță și se simte suficient de puternică, poate învăța și ea să ajute la rândul ei alte femei. În acest fel, există mereu resurse noi în program, iar femeile care au suferit violența au parte de o susținere pe termen lung, de solidaritate într-o comunitate în care simt că aparțin, ceea ce în societatea noastră adesea lipsește.

Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) cu sprijinul Ashoka România și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania. Partenerii locali la acest moment sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), Grup de Sprijin pentru Femei Abuzate – GR.AB (Satu Mare).