Îndrăznește să citești povești de viață la Biblioteca Vie
Vino la evenimentul Biblioteca vie, un eveniment unde cărțile sunt oameni, iar poveștile lor reale ne inspiră să Îndrăznim! să acționăm pentru drepturi egale.
Pe 2 noiembrie, de la ora 11:00, la Promenada Sibiu (parter, vizavi de LC Waikiki), vei avea ocazia să „împrumuți” cărți vii și să afli despre provocările și realizările celor care au Îndrăznit! să lupte pentru drepturile lor și pentru ale altora. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a interacționa direct cu oameni care, prin acțiunile lor, au schimbat vieți și au modelat comunitățile din care fac parte.
Accesul la evenimentul Biblioteca Vie este gratuit. Pentru a participa completează următorul formular acesta.
Ce este Biblioteca Vie și cum se desfășoară?
Biblioteca Vie este un concept lansat în anul 2000 în Danemarca, cu scopul de a combate stereotipurile și prejudecățile prin intermediul poveștilor reale de viață. În cadrul acestui eveniment, cititorii pot „împrumuta” o carte vie – adică un om dispus să-și împărtășească experiențele personale – și să petreacă 20 de minute într-un dialog deschis și sincer. La cerere, discuția poate fi prelungită cu încă 10 minute, dacă ambele părți doresc.
Atmosfera Bibliotecii Vie este una de respect reciproc și deschidere. Telefoanele rămân deoparte, iar regulile sunt clare: cititorii trebuie să respecte „cartea”, iar dacă aceasta se simte jignită sau incomodă, are dreptul să încheie conversația. Este un spațiu sigur, unde demnitatea și respectul primează.
Catalogul cărților
Ciuban Ioana
Fondatoare și președintă a Asociației Este Film din Sibiu. Director al ESTE FILM Festival, aflat la a 9-a editie, ce promovează filmul european și susține cinematografia autohtonă printr-o secțiune competițională de scurtmetraj românesc de ficțiune. Manager general ESTE Filmul de Miercuri, un cineclub cu proiecții săptămânale la Sibiu și focus pe filme arthouse europene. Fondatoare și manager general al Academiei LINE-UP: International Academy & Networking for Festival Managers, ajunsă la a treia ediție, o întâlnire anuală între manageri de festival de film și teatru.
Iubitoare de pisici, poteci însorite și apusuri la malul mării.
Drăghici Daniela
Daniela Drăghici este specialistă și formatoare în advocacy, certificată de Fundația Bill & Melinda Gates, cu experiență în România, Europa Centrală și de Est, Caucaz și Africa. În ultimii 30 de ani, Daniela a creat coaliții și parteneriate, a pledat pe lângă factorii de decizie politică și a instruit lideri importanți ai societății civile în advocacy în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive. Este vicepreședintă a rețelei Romanian Women’s Lobby și a Asociației SEXUL vs BARZA, membră a Societății pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) și a Societății de Analize Feministe AnA.
În plus, Daniela este instructoare și formatoare în Empowerment through Self Defense/Abilitare prin autoapărare, o metodă nouă pentru prevenirea și combaterea violenței de gen, o altă provocare problematică pentru politicienii români.
Aceasta crede că unul dintre subiectele care trebuie abordate cu politicienii români înainte de alegerile din 2024 ar trebui să fie asigurarea educației pentru sănătate și sexualitate în școli.
Enache Marian
Născut într-o familie de romi lăutari, s-a identificat în adolescență ca fiind homosexual. A luptat in copilărie cu stigma și stereotipurile, inițial cele legate de romi, apoi și cele legate de persoanele queer. Ca rom, „și-a depășit condiția” ajungând să facă studii nesperate în neamul din care provine și să obțină validări socio-profesionale pe care cei mai mulți dintre cei cu origini similare nu au avut șansa – spune el – să le atingă. Ca gay, a crescut și s-a format în perioada în care homosexualitatea era pedepsită cu închisoare; asta nu l-a împiedicat să fie el însuși, să-și trăiască adevărul. De circa 10 ani este vocal în societate pro-minoritatea LGBTQ+. Între 2017 și 2024 a fost căsătorit cu un bărbat, în Canada, țară unde a putut să experimenteze direct o cultură a diversității autentice. Este un apărător al drepturilor femeilor, definindu-se drept o dovadă vie a rolului educației și egalității de șanse: bunica lui a făcut doar patru clase, mama lui zece, iar el și frații lui au terminat cel puțin o facultate.
Kolot Tetiana
Tetiana Kolot este o instructoare pasionată de Empowerment Self-Defense (ESD), originară din Ucraina. De când s-a mutat în România cu familia ei, în martie 2022, Tetiana s-a dedicat sprijinirii refugiaților ucraineni prin cursuri de Siguranță Personală, Autoapărare și Yoga. În ultimii trei ani, ea a ghidat nenumărate femei, ajutându-le să-și reconstruiască încrederea și forța în vremuri dificile. Călătoria Tetianei este una de transformare — a învățat engleza și a devenit certificată la nivel internațional atât ca instructor de nivel 3 ESD, cât și ca Lead Instructor. Sesiunile ei aduc împreună femei ucrainene și românce, favorizând integrarea și adaptarea prin experiențe comune. Tetiana a înfruntat numeroase provocări, atât personale, cât și profesionale, dar fiecare obstacol i-a alimentat pasiunea de a crea spații sigure și pline de putere pentru ceilalți. Astăzi, munca ei nu doar că impactează indivizii, dar întărește și comunitățile pe care le servește.
Lamackova Adriana
Adriana este director asociat pentru strategii juridice naționale pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive, o organizație globală pentru drepturile omului care lucrează pentru a se asigura că drepturile de reproducere sunt protejate prin lege ca drepturi fundamentale ale omului în întreaga lume. În rolul său, Adriana este responsabilă cu sprijinirea și dezvoltarea strategiilor și parteneriatelor Programului Europa, cu un accent deosebit pe Europa Centrală și de Est.
Înainte de a se alătura Centrului în 2010, Adriana a lucrat cu ONG-ul slovac Freedom of Choice, pledând pentru drepturile reproductive în Slovacia. Ea a lucrat, de asemenea, ca consilier juridic la Centrul European pentru Drepturile Romilor și la Secția pentru Drepturile Omului și Minoritățile din cadrul Biroului Guvernului Slovac. Adriana a deține o diplomă de masterat în Drept de la Facultatea de Drept a Universității P. J. Šafárik din Slovacia. Ea deține și un LL.M. de la Universitatea din Toronto, unde a fost cercetător în dreptul sănătății reproductive și doctorat în Drept Internațional și Drept Constituțional de la Universitatea Charles din Praga.
Mărcoiu Roxana
Mă numesc Roxana Mărcoiu sunt psiholog și membru fondator al Asociației Tonal din Sibiu. În urmă cu mai bine de 20 de ani am pornit la drum cu mult entuziasm și energie, norocoasă că fac parte dintr-o echipă formată din oameni cu viziune și determinare, în lupta pentru apărarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală. Desconsiderarea lor, izolarea lor, etichetele pe care noi le atașăm, viața lor irosită din cauza ignoranței și lipsei noastre de înțelegere – a noastră, a societății formate din cei “normali” – toate acestea au devenit lupta mea, lupta Tonal.
La începutul acestui drum mi-am imaginat că va fi o călătorie fascinantă, plină de momente frumoase. Chiar și obstacolele despre care îmi imaginam că le voi întâlni, păreau provocări “frumoase”. Realitatea însă a fost mult mai dură iar obstacolele au fost reale și “urâte”, nicidecum frumoase. Fiecare pas făcut pe acest drum, dificultățile întâlnite, obstacolele depășite – toate m-au afectat, m-au atins, unele m-au lovit, toate mi-au afectat viața și munca în cel mai profund și concret mod.
Faptul de a fi mers mai departe pe acest drum, fără să renunț, faptul de a fi rămas alături de acești oameni, timp de 20 de ani – asta a fost marea “îndrăzneală”.
Ligia Moise
Ce aș vrea să afle oamenii de la mine, prin povestea mea? Că se poate. De exemplu că se poate să-ți începi viața în comunism într-un sector muncitoresc din București, cu un tată care iese din închisoare când deja ai 2 ani și care, la scurt timp, dispare din viața ta definitiv.
Cum e să fii mamă adolescentă, mamă singură, femeie divorțată, învingătoare a violenței domestice dar și cum e să parcurgi un drum profesional de la funcționar economic într-o fabrică de carosat mașini la asistentă medicală și mai apoi psihoterapeut.
Și, în general, cum e să nu te lași, să nu renunți și să te bucuri de fiecare lucru bun pe care orice zi ți-l oferă.
Cum e să speri, dar și cum e să faci pași concreți pentru a-ți atinge rezultatul. Cum e să ajuți și cum e să te lași ajutat. Cum e să poți atunci când credeai că nu (mai) e posibil.
Ioana Pasc
Ioana Pasc este antreprenoare, născută și crescută în Sibiu, cu studii în București și Croația. A absolvit Facultatea de Științe Socio-Umane și apoi pe cea de Studii Economice, dar pasiunea pentru cuvinte și povești a dus-o spre domeniul comunicării și marketingului, unde are peste 10 ani de experiență.
În 2020, a înființat Nook, un spațiu de coworking și evenimente din Sibiu care a devenit un hub creativ pentru comunitatea locală. Nook reunește freelanceri, antreprenorii locali, startupuri, studenți, dar și iubitori de frumos, istorie și artiști.
Ioana crede în drepturile egale ale femeilor, în libertatea de exprimare a fiecăruia și de a ne trăi viața în siguranță și libertate, conform visurilor noastre, indiferent de gen. O perioadă a activat și în jurnalismul independent, e pasionată de dans și exprimarea prin mișcare, de frumos în toate formele lui.
Festivalul Egalității de Gen® este o campanie de conștientizare organizată de Asociația A.L.E.G., adresată în primul rând tinerilor, pentru a-i ajuta să se împrietenească cu concepte precum drepturile omului și drepturile femeilor. Ne dorim să-i invităm să vadă dincolo de stereotipuri și prejudecăți.
Partenerii ediției a XIX-a sunt Centrul pentru Drepturi Reproductive, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, ESTE Film Festival, Promenada Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Carturesti Sibiu, Racolaj.
Evenimentul este sponsorizat de Simpa.