Ghidul pentru jurnaliști care fac diferența în abordarea violenței domestice
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat ieri ghidul “Jurnaliști care fac diferența. Cum vorbim despre violența domestică” – un instrument util pentru presa locală și națională atunci când realizează știri, reportaje sau interviuri despre violența domestică. Fiecare dintre aceste știri este o ocazie de a descuraja violența, de a informa alte persoane aflate în situații de abuz și de a trage la răspundere autoritățile care au atribuții legate de siguranța cetățenilor și dincolo de spațiul public.
Ghidul a fost realizat pornind de la experiențele femeilor care s-au confruntat cu violența, de o echipă de voluntari din domeniul comunicării și al drepturilor omului, cu sprijinul unor jurnaliști specializați în domeniu precum Oana Sandu (DoR) și Diana Oncioiu (Della 0). “Când privești o știre despre violență și ești chiar tu într-o situație similară, trebuie să-ți dea curaj să ceri ajutor.” – spune Alina Ursu, învingătoare a violenței și parte din programul SiEuReusesc derulat de A.L.E.G.
Recomandările cele mai importante sunt:
Știrile despre violență trebuie să identifice corect fenomenul violenței domestice ca o încălcare a legii și să evite perpetuarea unor mituri precum “crimă pasională”. Ghidul oferă informații atât despre cadrul legal, cât și despre cauzele și consecințele violenței.
Știrile despre violență trebuie să ofere informații despre unde se poate apela la ajutor: atât linia telefonică de urgență 112, cât și linia națională special destinată victimelor 0800500333. Presa locală ar trebui să includă la finalul articolelor numerele serviciilor locale existente. Când sunt intervievate victimele, protejarea imaginii și demnității persoanei trebuie să fie primordiale, ceea ce include evitarea blamării și retraumatizării lor.
Jurnaliștii și studenții care doresc să afle mai multe detalii se pot înscrie la atelierul organizat online de A.L.E.G. pe data de 9 martie, începând cu ora 18.00. Înscrieri aici: https://forms.gle/hQkwogCsdoJxoUFVA
Nu în ultimul rând, ghidul este un instrument pentru cititori: “te învață ce așteptări să ai atunci când citești, asculți sau urmărești un subiect care abordează violența împotriva femeilor. Descărcați-l cu încredere!” – a fost îndemnul Cristinei Lupu, directoarea Centrului Independent de Jurnalism la finalul evenimentului de lansare, care poate fi urmărit aici.
Ghidul poate fi descărcat gratuit aici.
_____________________________