Flirt sau hărțuire? Află diferența!
Flirt sau hărțuire? Află diferența și pune siguranța ta pe primul loc, la universitate și la locul de muncă.
O problemă gravă în societatea noastră rămâne confuzia dintre dragoste și violență. Tocmai de aceea, de Dragobete, Asociația A.L.E.G. organizează un eveniment de informare adresat în principal studenților ULBS, pentru a-i ajuta în recunoașterea și prevenirea hărțuirii oriunde ar avea loc, inclusiv la locul de muncă.
Evenimentul face parte din proiectul Angajatori pentru respect – Politici anti-hărțuire la locul de muncă și va include prezentarea unor exemple de angajatori care au politici interne în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și hărțuirii pe criterii de sex, conform ultimelor prevederi legale introduse prin normele de aplicare ale Legii 202 din 2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Evenimentul va avea loc luni, 24 februarie, la EduHub (Bulevardul Victoriei, nr.31), între orele 14:00-16.00. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere aici: https://forms.gle/PfmPtU2f5BDtq2mh8
Împreună vom da startul dialogului despre rolul pe care angajatorii îl pot juca în combaterea hărțuirii și discriminării și în promovarea unui loc de muncă respectuos și sigur. Studenții pot intra în contact cu companii care tratează în mod responsabil cazurile de hărțuire și să afle mai multe detalii despre cum pot recunoaște și raporta fenomenul violenței. Angajatorii au ocazia de promova exemple de bune practici și politicile interne de raportare și prevenire cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă.
Hărțuirea sexuală este un fenomen larg răspândit, deși rareori raportat, care se manifestă prin comportamente nedorite cu conotaţie sexuală, exprimate fizic, verbal sau nonverbal, având ca intenție sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidant, ostil, degradant, umilitor sau jignitor. Formele și gravitatea hărțuirii sexuale variază, de la glume, gesturi și comentarii neplăcute cu conotații sexuale, până la atingeri inadecvate nedorite și pretinderea de favoruri sexuale. Conform studiilor realizate în ultimii 16 ani, în România, majoritatea covârșitoare a persoanelor hărţuite sexual la locul de muncă sunt femei. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta între 16 și 30 de ani, din mediul urban, cu studii superioare și care lucrează în firme care operează în domeniul serviciilor. Cel mai adesea, hărțuirea vine din partea unei persoane ierarhic superioare.
Pe data de 17 octombrie 2019, a avut loc prima conferință din cadrul proiectului Angajatori pentru respect – o inițiativă unică în Sibiu, prin care Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG a demarat o campanie de formare a angajatorilor în domeniul egalității de gen, în special cu privire la responsabilitatea angajatorilor de a dezvolta mecanisme interne de raportare și prevenire a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă, în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Despre acest eveniment puteți afla mai multe detalii aici: https://www.vice.com/ro/article/xgqa57/hartuirea-sexuala-la-locul-de-munca-in-romania