exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Festivalul Egalității de Gen, editia a XIV-a, revine la Sibiu în 14-17 octombrie

“Feminismul e și pentru mine!” ne dorim să fie concluzia participanților din acest an la Festivalul Egalității de Gen, care se desfășoară în perioada 14-17 octombrie la Sibiu. Festivalul, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XIV, te ajută  să te familiarizezi cu drepturile femeilor în contextul în care în ultimele luni am fost cu toții martorii unui val crescut de fapte de violență împotriva fetelor și femeilor semnalate în spațiul public. E important să înțelegem că violența se naște din inegalitate și o adâncește, generând o stare de frică și intimidare. Prin expoziții, cursuri pentru tineri, și conferințe pentru angajatori ne-am propus să arătăm că e nevoie atât de implicarea femeilor, cât și a bărbaților pentru îndreptarea situației, iar beneficiile vor fi de toate părțile.

Feminismul înseamnă credința că femeile sunt egale în drepturi politice, economice și sociale cu bărbații. Nu înseamnă supremația femeilor. E o mișcare prin care femeile au reușit să își obțină începând cu secolul al XIX-lea, dreptul la vot, dreptul de a deține proprietăți și a semna contracte sau de a beneficia de salarizare în rând cu bărbații. Tindem să credem că a fost dintotdeauna așa cum e azi, dar drepturile femeilor sunt un câștig recent și încă nu chiar deplin, din moment ce violența împotriva femeilor continuă să fie larg răspândită și slab sancționată. Aceste realități vor fi ilustrate în cursul de introducere în drepturile femeilor dedicat în special tinerilor, dar și în expoziția Drepturile femeilor în România, o expoziție itinerantă ce va poposi în lunile următoare la instituții publice și private care doresc să contribuie la o mai bună informare a angajaților lor pe tema nondiscriminării. Expoziția va fi prezentă în cadrul conferinței „Angajatori pentru respect”, la Consiliul Județean Sibiu, unde se vor discuta politicile interne prin care fiecare instituție cu peste 50 de angajați își poate stabili cum se reclamă faptele de hărțuire sexuală și mai ales ce acțiuni pot fi întreprinse pentru a le preveni, așa cum prevăd noile reglementări legale în domeniul egalității de șanse.

Prima acțiune în cadrul festivalului a fost deja lansată: e vorba de apelul Spunei-i pe nume: sexism, prin care te invităm să ne semnalezi imagini, remarci sau acțiuni sexiste și să ne trimiți propunerile tale de soluții în aceste cazuri pe adresa contact@aleg-romania.eu. Sexismul afectează în special fetele și femeile, iar atunci când tolerăm glume denigratoare sau imagini care asociază femeia cu un obiect, contribuim la un mediu nesigur și incomod pentru persoanele de sex feminin.

Despre importanța activismului civic în sprijinul fetelor și cu implicarea acestora vom discuta într-un eveniment public găzduit la Sala Oglinzilor de Forumul Democrat al Românilor din Sibiu pe 15 octombrie, unde le veți putea întâlni pe directoarea programului internațional With and For Girls, dar și pe fetele din România care vor decide către ce organizații din Europa și Asia Centrală vor merge premiile din acest an.

Credem că băieții și bărbații pot juca un rol mai activ în combaterea violenței și inegalităților. Există inițiative pe această temă în mai multe țări și ne dorim să ia amploare și în România. Din acest motiv programul de anul acesta include un atelier interactiv cu tema Ce pot face bărbații pentru drepturile femeilor? ce va avea loc în data de 16 octombrie de la ora 17:00 la Sibio (Coffee lab x Creative Hub – Piața mică numărul 3).

Programul festivalului include următoarele activități:

Luni 14 octombrie
14.00 – 16.00 ALEGe-ți cuvintele (pietonala N. Bălcescu)
17:00 – 18:00 Spune-i pe nume: Sexism la Ziarul Orizontal (lângă Teatrul Radu Stanca)

Marți 15 octombrie
12.00 – 13:30 Prezentarea Premiului Internațional With and For Girls
(Forumul German, Sala Oglinzilor)
14.00 – 18.00 Feminismul e și pentru mine – Curs despre drepturile femeilor (pe bază de înscriere, aici)

Miercuri 16 octombrie
17:00 – 19:00 Atelier: Ce pot face bărbații pentru drepturile femeilor?
(Sibio coffee lab X CREATIVE HUB, Piața Mică, 3)

Joi 17 octombrie
10:00 – 14:30 Conferința Angajatori pentru respect (Consiliul Județean Sibiu)

 

Pentru noutăți în timp real, nu ezita să urmărești evenimentul aici : https://www.facebook.com/events/2398643400418784/

Fondurile pentru festivalul din acest au fost strânse prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu 2019 organizat de Fundația Comunitară Sibiu, cu sprijinul a peste 100 de alergători și susținători. În completare, pentru acțiunile de advocacy fondurile sunt asigurate printr-un proiect finanțat de organizația Women Deliver, iar programul With and For Girls finanțează acțiunile dedicate tinerilor.