exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Festivalul Egalității de Gen® 2023 | Ediția XVIII

 

Festivalul Egalității de Gen® 2023 | Ediția XVIII
Activism pentru TINEri

4 – 7 Octombrie 2023

Festivalul Egalității de Gen – ediția cu numărul XVIII – provoacă la activism și implicare.

Egalitatea de gen e o piesă din puzzle-ul drepturilor egale, adică arta de a prețui un om indiferent că e femeie sau bărbat, indiferent de rasă, etnie, clasă socială sau alte etichete. O artă care se cultivă, un puzzle ce se construiește de către fiecare dintre noi. Cultivăm aceste valori prin mobilizarea socială,  inițiativele civice și diferitele forme de activism: ceva ce faci din convingere, ca să-ți fie bine nu doar ție, dar și celor din jur. A-ți păsa de oameni diferiți de tine înseamnă a face comunitatea un loc mai bun pentru toți. Aceasta este tema pe care A.L.E.G. o abordează anul acesta cu tinerii în cadrul Festivalului Egalității de Gen 2023, în perioada 4-7 octombrie, la ediția cu numărul XVIII, pentru că a deveni matur înseamnă și să fii activ într-o lume în care drepturile și libertățile trebuie constant apărate. 

Festivalul Egalității de Gen este o campanie de conștientizare adresată în primul rând tinerilor pentru a-i ajuta să se împrietenească cu concepte precum drepturile omului și drepturile femeilor și să vadă dincolo de stereotipuri și prejudecăți.

Vă așteptăm alături de noi și anul acesta. Mai jos puteți găsi programul detaliat:

Pre-festival: 3 Octombrie | Marti 
15:00 – 16:00 – Atelier: Urmează-ți inima | Promenada Mall Sibiu, etaj 1
Înscrieri aici
16:00 – 17:00 – ALEGe-ți Cuvintele | Promenada Mall Sibiu, etaj 1

Ziua 1 | 4 Octombrie | Miercuri
14:30 | Drepturi egale la Ziarul Orizontal | Ziarul Orizontal, lângă Teatrul Național Radu Stanca
16:00 – 17:30 | Atelier: Istoria mișcării pentru drepturile femeilor | Promenada Mall Sibiu, etaj 1
*pentru acest atelier este disponibilă traducerea RO-UA-RO
Înscrieri aici

Ziua 2 | 5 October | Joi 
17:00  | Pre-lansare de carte: Teatru pentru drepturi egale | Teatrul Gong pentru Copii și Tineret
Detalii aici
18:00 -19:30 | Spectacol de teatru forum: Influențe Teatrul Gong pentru Copii și Tineret
*pentru activitățile de mai sus este disponibilă traducerea RO-EN-RO
Detalii aici

 Ziua 3 | 6 October | Vineri 
9.00 – 16.30 | Conferința Comunități pentru Drepturi Egale | Primăria Sibiu
*Pe bază de invitație. Bune practici din Marburg, Germany; Chișinău, Republic of Moldova; Kiev, Ukraine; Sibiu, Romania; Bucharest, Romania

 Ziua 4 | 7 Octombrie | Sâmbătă 
11:00 – 13.00 | Biblioteca Vie: În sprijinul activismului | Promenada Mall Sibiu, etaj 1
Înscrieri aici
16:00 – 18.00 | Expoziție: Creativ pentru drepturi egale | Promenada Mall Sibiu, etaj 1
18:00 – 20:00 | Egalix. Poezie și muzică | Promenada Mall Sibiu, etaj 2, terasă

În data de 3 octombrie vom organiza un atelier interactiv despre cum putem ALEGe să ne urmăm inima, de la ora 15:00, în Promenada Mall la etajul 1, iar începând cu ora 16:00 vom avea o acțiune publică de promovare importanței mesajelor pe care alegem să le trimitem în lume: ALEGe-ți cuvintele.

În data de 4 octombrie, voluntarii A.L.E.G. își vor face văzute mesajele despre drepturi egale la Ziarul Orizontal, răspunzând invitației artistului Dan Perjovschi, iar de la ora 16.00, cei interesați să afle mai multe despre istoria mișcării pentru drepturile femeilor pot participa la un atelier interactiv pe această temă, la Promenada Mall. Activitățile sunt destinate atât tinerilor români, cât și celor din comunitățile de refugiați, care vor beneficia de traducere. Tot în data de 4 octombrie vom avea un atelier despre Istoria mișcării pentru drepturile femeilor, unde va fi disponibilă traducere RO-UA. Scopul atelierului este de a aduce mai aproape de tineri informațiile privind mișcarea pentru drepturile femeilor. Atelierul va avea loc la Promenada Mall Sibiu, etaj 1.

Pe 5 octombrie de la ora 17.00, A.L.E.G. va prezenta experiența sa de lucru cu tinerii prin metoda teatrului social și va organiza o pre-lansare a volumului „Teatru pentru drepturi egale”, în care membrii organizației împreună cu Doriana Tăut, lector universitar la Departamentul de artă teatrală din cadrul Universității Lucian Blaga, au documentat scenariile de teatru forum concepute și puse în scenă împreună cu liceeni și tineri actori din Sibiu în ultimii 12 ani, dar și alte metode teatrale puse în sprijinul schimbării sociale. În aceeași seară de la ora 18.00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” va găzdui spectacolul de teatru forum „Influențe”, cea mai recentă piesă concepută de voluntarii A.L.E.G. pentru a aborda subiectul extrem de actual al influențelor pe care rețelele de socializare le pot avea asupra vieților unor adolescenți. 

Unul dintre evenimentele centrale ale festivalului este un schimb internațional de bune practici în domeniul activismului pentru drepturi egale. Conferința „Comunități pentru drepturi egale“, găzduită pe 6 octombrie la Sala de consiliu a Primăriei Municipiului Sibiu, aduce laolaltă exemple de activism din Germania, Republica Moldova, Ucraina și România. Reprezentanții Primăriei Marburg, oraș din Germania înfrățit cu Municipiul Sibiu, vor prezenta planul local pentru egalitate de gen și ce măsuri au luat pentru mai multă siguranță stradală și echitate socio-economică. Două organizații din Ucraina vor prezenta moduri în care tinerii s-au implicat pentru sprijinirea celor afectați de război. Vom avea și exemple de activism românesc, de la Consiliul Tineretului din România, dar și local, de la voluntarii A.L.E.G. și alte asociații din Sibiu.

Sâmbătă 7 octombrie, Promenada Mall Sibiu va găzdui de la ora 11.00 Biblioteca Vie – un eveniment în care cărțile sunt oameni pe care îi poți împrumuta pentru a le asculta poveștile despre cum schimbă lumea prin implicare și activism. Vom avea cărți despre cum arată feminismul tânăr sau cum se implică social băieții, dar și despre cum se poate îmbina studiul religiei cu studiile de gen. 

Festivalul se încheie  sâmbătă 7 octombrie, cu două evenimente dedicate artelor creative – Creative Arts for Equal Rights, care se desfășoară între orele 16:00 și 18:00 la Promenada Mall Sibiu, urmat de un spectacol cu muzică și poezie pe terasa exterioară a mall-ului și oferă tinerilor oportunitatea de a-și face cunoscute preocupările creative în sprijinul drepturilor egale și non-discriminării. Fie că e vorba de poezie, colaj, produse hand-made sau de muzică, arta aruncă o altă perspectivă asupra cotidianului și ne poate ajuta să-i depășim problemele. Înscrierile se pot face până pe 20 sept. prin e-mail contact@aleg-romania.eu 

 

_______________________________

Festivalul Egalității de Gen® este o campanie anuală care aduce mai aproape de comunitate o alternativă pozitivă la relațiile inegale de putere care produc nedreptate, abuz și discriminare, organizată de către Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu). Ediția de anul acesta este susținută de către Global Fund for Children și International Rescue Committee, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Promenada Mall Sibiu și Consiliul Tineretului din România.