exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

De ce aleargă Felicia?

Felicia Hrihorișan lucrează la Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare și aleargă pentru cauza Vorbesc cu copilul meu despre abuz la Maratonul Internațional Sibiu. De trei ani nu a ratat nicio ediție la care a participat A.L.E.G.: cu o zi înainte de maraton își face bagajele și împreună cu familia conduce cei 350 de km pentru a ajunge la Sibiu. Ce o motivează pe Felicia?

Ce te face să vii an de an la maratonul de la Sibiu?
Felicia: Sunt ofițer sociolog din 2005, iar de doi ani coordonez activitatea de prevenire a criminalității la Poliția Județului Satu Mare. În aprilie 2016 am aflat de la președinta A.L.E.G., Camelia Proca, de Maratonul Internațional de la Sibiu. Ideea de a alerga pentru o cauza în care crezi, mi s-a părut extraordinară. Nu mai făcusem asta până atunci și nici nu mă simțeam în formă fizică pentru a alerga o cursă, dar mi-am dorit foarte tare să susțin cauza A.L.E.G. și să fiu acolo. Așa că, în scurt timp, mi-am convins soțul și un vecin să se înscrie. Abia când am ajuns la Sibiu mi-am dat seama de amploarea evenimentului și am realizat ce lucruri mari pot face oamenii împreună. Anul acesta mi-am propus sa alerg la Cros, deși nu am mai alergat în nicio cursă până acum.Cum ai ajuns să colaborezi cu A.L.E.G.?
Felicia: Norocul meu a fost sa întâlnesc o parte din echipa A.L.E.G. la un curs de prevenire a violenței sexuale destinat polițiștilor, desfășurat în aprilie 2016 la București. Ce am învățat atunci m-a făcut să îmi dau seama cât de necesară este educația tinerilor pentru a nu deveni victime. Nu este o misiune la îndemâna oricui să abordeze un subiect mai degrabă tabu, dar tocmai din acest motiv, m-am hotărât să sparg gheața și să încep o campanie de prevenire a violenței sexuale în județul meu, Satu Mare. Astfel, colaborarea mea cu A.L.E.G. a devenit în scurt timp una instituțională, implicând Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare. Mai concret, în octombrie 2016 am reușit să lansăm campania ,,Iubește inteligent!” inspirată de experiența mea cu A.L.E.G. Peste 2000 de tineri cu vârste între 14-35 de ani au fost informați în doar 6 luni de campanie, mulți dintre ei proveniți din zone de risc: familii sărace cu probleme, copii instituționalizați, tineri asistați social, elevi. A.L.E.G. ne-a ajutat punându-ne la dispoziție materialele utilizate în campania lor din 2014 ,,Corpul meu îmi aparține!”. Distanța dintre Sibiu și Satu Mare nu ne-a împiedicat să avem o colaborare pe care mi-aș dori-o ca model pentru toate campaniile de prevenire viitoare în care voi fi implicată.
Care sunt rezultatele acțiunilor de prevenire a violenței organizate de IPJ Satu Mare cu care te mândrești cel mai tare?
Felicia: Când vine vorba de prevenirea violenței, campania de care sunt cel mai mândră este, fără îndoială, Iubește inteligent!. A fost cea mai curajoasă campanie la care am lucrat până acum în cei 13 ani de activitate în domeniu. Nu doar că am deschis o cutie neagră, tocmai noi, controversata poliție, dar, ce e la fel de important, am reușit să colaborăm activ cu alte 15 instituții locale și cu ONG-uri. Fiecare întâlnire cu elevii sau tinerii, fiecare concurs, piesă de teatru, fiecare discuție, (chiar și în grupuri foarte mici, cum a fost cazul în centrele de plasament) mi-au confirmat că suntem pe drumul cel bun. Numai prin educație putem reduce numărul de victime ale violenței sexuale, numai cunoscându-ți drepturile poți să le și reclami și să beneficiezi de suport.
Această campanie nu s-a oprit în aprilie 2017, ci a dat startul altor proiecte. Rezultatele obținute ne-au condus spre dezvoltarea unui proiect internațional și în martie anul acesta am fost invitați la Torino, pentru a prezenta bunele practici în materie de prevenire a violenței sexuale comunității românești de acolo și autorităților locale.
De ce ai recomanda și altora să susțină cauza ALEG?
Felicia: Ca profesionist, îmi e relativ ușor acum, după zeci de întâlniri cu adolescenți, cu copii și tineri, să abordez problema abuzurilor sexuale. Ca părinte, sunt încă depășită – pur și simplu nu găsesc rețeta ideală de a mă adresa propriilor copii. Ne e greu să ne depășim barierele cu care am crescut, și tocmai de aceea, e cu atât mai necesară intervenția unor specialiști, cum sunt cei de la A.L.E.G..
,,Vorbesc cu copilul meu despre abuz!” este un proiect extrem de necesar. Copiii au nevoie să afle informație de bună calitate, de la oameni bine instruiți. Evitând subiectul la nesfârșit, nu facem decât să expunem copiii la informații luate de pe internet, la întâmplare, de la cei de vârsta lor, sau chiar la informații eronate venite de la adulți care-i pot conduce înspre ademenire, pornografie infantilă și alte tipuri de abuz.
32294499_1668923539828194_3926707256623628288_n
O puteți susține pe Felicia aici, pentru a-i da puterea de a termina prima ei cursa cu bine:  http://maratonsibiu.ro/inscriere-sustinator/?alergator=3640
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici: http://maratonsibiu.ro/edu-parent-vorbesc-cu-copilul-meu-despre-abuz-7978/#