Cui i-e frică de egalitatea de gen și care sunt consecințele pentru fete?
În multe țări din Europa și Asia Centrală, politicile privind egalitatea de gen sunt sabotate de inițiative care induc în eroare oamenii blamând activismul pentru egalitate pentru destrămarea familiei. De exemplu, în România o petiție recentă, semnată de părinți și organizații religioase, a solicitat Ministerului Educației să interzică toate materialele educaționale ce aveau legătură cu egalitatea de gen. În multe țări, precum Bulgaria, ratificarea Convenției de la Istanbul, unul dintre cele mai puternice instrumente existente în combaterea violenței împotriva femeilor, este blocată deoarece face referire la inegalitatea de gen ca fiind cauza principală a violenței. Măsurile care ar putea oferi o mai bună protecție pentru femei împotriva violenței stagnează sub pretextul respingerii „propagandei de gen”.
Drepturile femeilor reprezintă o victorie recentă, care nu a fost încă finalizată în multe societăți, iar mesajele manipulatoare ce fac apel la temeri iraționale și întăresc prejudecăți pot consolida obstacolele în calea drepturilor femeilor și fetelor, în special în comunitățile în care dominația masculină este percepută ca ceva firesc. „În școală, învățăm foarte puțin despre realizările femeilor din orice domeniu – istorie, literatură, știință – ca și cum ar fi fost șterse. Ne lipsesc exemplele de femei care au făcut istorie și ne lipsesc informațiile. De exemplu, nu am știut că româncele și-au obținut dreptul la vot cu mai puțin de 100 de ani în urmă. Am aflat despre acest lucru la un atelier de lucru privind egalitatea de gen organizat de A.L.E.G.”, spune Denisa, una dintre fetele echipei de proiect de la A.L.E.G.
Pentru a înțelege mai bine impactul acestui fenomen asupra fetelor, A.L.E.G. și Centrul de Resurse pentru Femei din Armenia au inițiat un proiect comun numit „Cui îi este frică de egalitatea de gen și care sunt consecințele pentru fete?” Fete din cadrul celor două organizații au fost implicate într-o cercetare care a colectat date de la ONG-urile care activează cu și pentru femei și fete din Europa și Asia Centrală; cercetarea a vizat evoluțiile recente în ceea ce privește atitudinile publicului față de egalitatea de gen și activismul pentru drepturile femeilor. 41 de organizații au răspuns la chestionarul propus de echipa de proiect.
Rezultatele au arătat că 68% dintre respondente se confruntă cu consecințe negative pentru ca lucrează pe drepturile femeilor și fetelor. Multe activiste au declarat că au devenit ținta campaniilor de defăimare și 46% dintre organizații consideră că evoluția din ultimii 5 ani a cooperării cu statul și obligațiile de raportare este una negativă, în timp ce doar 27% dintre respondenți consideră că au avut loc îmbunătățiri. Recomandările studiului se axează pe îmbunătățirea siguranței activiștilor/activistelor printr-o mai bună comunicare și printr-o solidaritate a ONG-urilor dincolo de granițele diverselor sectoare, prin investirea în leadership-ul feminin și educarea tinerilor fete și băieți privind istoria drepturilor femeilor.
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Forumului regional al fetelor, care a avut loc pe 23 aprilie la București. A strâns laolaltă participante din România, Armenia, Ucraina, Serbia, Germania și Austria care au împărtășit experiențele din activitatea lor și au stabilit strategii comune pentru a-și apăra drepturile și pentru a informa tinerii despre beneficiile egalității între femei și bărbați.
Prezentările au inclus activitățile pentru tineri implementate de rețeaua WAVE prin campania Step Up privind violența împotriva femeilor, clubul de fete care funcționează în cadrul Centrului de Resurse pentru Femei din Armenia înființat cu 15 ani în urmă, unde fetele află că sunt cineva înainte de a fi ale cuiva, programul de educație de la egal la egal privind sănătatea reproducerii prin organizația Tineri pentru Tineri din România, precum și Festivalul Egalității de Gen organizat anual de A.L.E.G., prin care se combat stereotipurile despre bărbați și femei. Noile inițiative precum Girl Up Romania și Scena9 și-au prezentat de asemenea activitatea. Girl Up este o organizație de fete din București care pledează în licee pentru a arăta că atunci când fetele își câștigă drepturile, băieții nu au nimic de pierdut.
Pe viitor, participantele la Forum vor fi sprijinite să desfășoare activități comune în comunitățile lor, cum ar fi un ABC al egalității de gen accesibil tinerilor sau sesiuni educative despre drepturi egale pentru fete din mediul rural.
Proiectul este finanțat de organizația EMpower și se desfășoară cu sprijinul Premiilor With and For Girls, atât A.L.E.G. cât și Women’s Resource Center Armenia fiind câștigătoare ale acestui premiu în 2016. Logo-ul proiectului a fost realizat de Dan Perjovschi.