“Corpul meu îmi aparține” – centru pilot de consiliere și caravană de informare privind violența sexuală
Unul dintre putinele servicii de suport specializat pe problema violenței sexuale a fost prezentat astăzi la Sibiu presei si institutiilor publice relevante. Serviciul este de interes național pentru că include prima platforma de consiliere online pentru victimele violenței sexuale prin care oricine poate accesa informații și îndrumare gratuită în timp real pe www.aleg-romania.eu.
Conferinta de presa a fost transmisa live de Ora de Sibiu, iar inregistrarea este disponibila aici http://www.oradesibiu.ro/2014/10/24/live-video-corpul-meu-imi-apartine-lansarea-proiectului-a-l-e-g-ora-10-00/
6% dintre femeile din România au fost supuse la o formă de violență sexuală după vârsta de 15 ani. 24% dintre femei afirmă că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani (conform unui studiu din 2014 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene), ceea ce înseamnă aprox. 13.500 de femei doar în județul Sibiu. Majoritatea cazurilor rămân însă neraportate, iar agresorii pot continua nestingheriți să abuzeze. Când ne referim la violență sexuală vorbim nu doar de viol, ci de orice interacțiune de natură sexuală ce nu este bazată pe consimțământ – săruturi și atingeri nedorite, exhibiționism, adresări obscene. Poate avea loc pe stradă, la locul de muncă, la școală sau în familie. Chiar și pe internet. De ce tac victimele? Din cauza normelor sociale (ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului), din cauza dublei victimizări (când o victimă care depune plângere este supusă unor noi situaţii traumatizante pe parcursul procedurilor pe care le are de parcurs) şi din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele să beneficieze de suport şi consiliere, să fie ascultate și îndrumate, fără a fi blamate sau judecate.
Asociatia A.L.E.G. a demarat în 2014 un serviciu pilot de consiliere care oferă gratuit consiliere psihologică, asistență și reprezentare juridică, precum și decontarea certificatelor medico-legale pentru victimele violenței sexuale. Pentru a ușura accesul victimelor la informare, A.L.E.G. a demarat primul serviciu din România de consiliere online pe tema violenței sexuale, unde victimele pot discuta în timp real cu un psiholog, sub protecția anonimatului. Victimele pot accesa serviciul prin înregistrare pe platforma disponibilă pe site-ul A.L.E.G. https://aleg-romania.eu/consiliere/. Acest serviciu de consiliere online suplinește lipsa unor linii telefonice de urgență specializate pentru victime, linii care ar trebui să existe, conform prevederilor legislației de la nivel european.
În paralel, A.L.E.G organizează o caravană de informare timp de 10 luni, în 10 localități din județele Sibiu și Mureș, care cuprinde sesiuni educative pentru 700 de liceeni și tineri cu vârste între 14 și 29 ani și, respectiv, întâlniri de informare pentru 50 de specialiști de la nivel local care, prin prisma profesiei, au o probabilitate mai ridicată de a veni în contact cu victime ale violenței sexuale: asistenți sociali, cadre medicale, psihologi, polițiști și preoți. Scopul caravanei este de a mări accesul la informații legate de prevenire și accesul la servicii de suport pentru victimele violenței sexuale, în special pentru tineri. Mitropolia Ardealului si-a aratat disponibilitatea de a sustine caravana prin implicarea preotilor la nivel local, iar părintele Constantin Necula a fost prezent la lansare pentru a sublinia importanța implicării bisericii în combaterea violenței.