Corpul meu îmi aparține
TITLU: „Corpul tau iti apartine” – integritate fizica si sanatatea reproducerii pentru femeile din zona rurala
FINANŢATOR:
Guvernul Olandei prin programul MATRA-KAP, Mama Cash
BUGET: noiembrie2005-noiembrie2006
PERIOADA DE IMPLEMENTARE: mai-august 2006
OBIECTIV GENERAL:
Imbunatatirea calitatii vietii in rândul femeilor dezavantajate din zonele rurale, prin marirea gradului de constientizare publica cu privire la violenta sexuala si a gradului de informare privind infectiile cu transmitere sexuala, contraceptia, ingrjirea in timpul sarcinii, nasterea si riscurile pentru sanatatea femeii
ACTIVITATI SI METODE:
Campania s-a desfasurat in 12 comunitati rurale din judetul Sibiu (Atel, Axente Sever, Bazna, Blajel, Biertan, Brateiu, Darlos, Hoghilag, Loamnes, Laslea, Nocrich, Mosna) si 3 mici orase (Dumbraveni, Saliste si Miercurea Sibiului) in care exista un segment de populatie Rroma. Campania a folosit ca metode sesiunile de informare publica, intâlnirile cu autoritatile locale, precum si cu politistii si medicii care deservesc respectivele zone, consilierea, producerea si diseminarea de materiale educative tiparite.
Proiectul a raspuns unei nevoi de informare locala identificata in cadrul unui proiect anterior implementat de Crucea Rosie Sibiu, A.R.A.P.A.M.E.S.U. si Directia de Sanatate Publica Sibiu – Proiectul Info Social.
Aspectul inovator al campaniei „Corpul tau iti apartine” a constat in abordarea complexa a drepturilor femeii, promovând in acelasi timp dreptul femeii la integritate fizica si dreptul femeii la sanatatea reproducerii.
Proiectul s-a adresat in general femeilor din localitatile rurale- majoritatea acestora având un acces limitat la informatii privind sanatatea reproducerii si dreptul lor la protectie impotriva abuzului sexual si care traiesc in comunitati pariarhale in care sufera adesea agresiuni de natura sexuala- dar in acelasi timp si celor responsabili de interventie, intrucât prejudecatile acestora pot afecta modul in care se protejeaza drepturile victimei.
Proiectul a facilitat colaborarea intre autoritatile locale, serviciile publce si ONG-uri, acesta fiind cel mai eficient mod de a asigura sustenabilitate pentru activitatile comunitare ce promoveaza drepturile femeii.
In fiecare localitate echipa de campanie de la A.L.E.G. a abordat politistii, asistentii sociali de la primarii si medicii de familie. Deschiderea si nivelul de profesionalism al acestora in abordarea subiectului a variat de la o localitate la alta. “Exemple remarcabil pozitive au fost Atel, Blajel, Dumbraveni, Loamnes si Biertan. Am apreciat de asemenea interesul crescut al Politiei fata de initiativa A.L.E.G., in toate localitatile” (Eniko Gall, coordonator campanie).
Campania a distribuit materiale informative si anume: 1000 de brosuri “Corpul Tau Iti Apartine” privind agresiunea sexuala Brosura Corpul tau iti apartine , 120 de afise de campanie, 1300 de pliante privind sanatatea femeii, sanatatea reproducerii si violenta domestica; peste 20 de afise despre metode contraceptive. Pe lânga materialele informative realizate de A.L.E.G., Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Judetean de Politie au contribuit cu propriile materiale.
In timpul campaniei, A.L.E.G. a efectuat si un stiudiu privind atitudinile fata de agresiunea sexuala in rândul femeilor din zonele rurale. Au fost intervievate 240 de femei cu vârste cuprinse intre 14 si 50 ani. Agresiunea sexuala este considerata de majoritatea respondentilor ca o fapta “foarte grava” (de exemplu 89% considera ca este “foarte grav” când un copil este abuzat sexual de un membru din familie”), dar toleranta se nuanteaza in functie de context: doar 71% considera ca este foarte grav ca o eleva sa fie pipaita de profesorul de la scoala. Si mai ingrijorator: doar 46% considera ca este foarte grav ca o sotie sa fie fortata de sot sa intretina relatii sexuale când nu doreste (desi acest lucru constituie infractiunea de viol marital, din pacate aproape deloc raportat). In ce priveste asteptarile legate de interventia autoritatilor, 80% dintre femei considera ca este foarte grav ca un agresor sexual denuntat sa scape nepedepsit.
Proiectul s-a incheiat pe 30 noiembrie 2006 cu o conferinta de presa si un atelier de lucru cu tema “Agresiunea Sexuala. Efecte. Interventie”. Scopul conferintei de presa a fost acela de a mari gradul de constientizare in zonele rurale din judetul Sibiu privind violenta sexuala. La conferinta au fost prezentate rezultatele proiectului precum si rezultatele sondajului de opinie realizat in timpul campaniei privind atitudinea fata de violenta sexuala in cele 15 localitati rurale din judetul Sibiu. Tot in incheierea campaniei A.L.E.G. a organizat atelierul de lucru cu tema „Agresiunea Sexuala – Cauze, efecte, interventie”, care s-a adresat adresat specialistilor care intervin intr-un fel sau altul in cazurile de agresiune sexuala: politisti, asistenti sociali, psihologi, medici. Atelierul a fost sustinut de catre Sorina Bumbulut, psihoterapeut, de la Asociatia Femeilor Impotriva Violentei – Artemis din Cluj Napoca.
Partenerii proiectului:
Consiliul Judetean Sibiu, Inspectoratul de Politie Judetean, Directia de Sanatate Publica Sibiu
Descarca Brosura Corpul tau iti apartine