exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Conventia de la Istanbul intra în vigoare azi!

Astazi, 1 august 2014, intra in vigoare Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (cunoscuta drept Conventia de la Istanbul)! O reusita in istoria miscarii femeilor si o recunoastere a multor eforturi ale organizatiilor de femei din Europa. Documentul a fost semnat pe 27.06.2014 de către România. 

Documentul presupune masuri clare de protectie pentru victimele violentei fizice si psihice, infiintarea de servicii specializate care sa ofere asistenta medicala si consiliere psihologica si juridica victimelor si copiilor lor, dar si infiintarea de suficiente adaposturi.

Documentul obliga guvernele care au ratificat-o sa sustina lupta impotriva tuturor formelor de violenta asupra femeilor, sa ia masuri specifice pentru a lupta impotriva violentei psihice, violentei sexuale (viol, hartuire, hartuire sexuala), violentei domestice, a casatoriilor fortate,  a mutilarilor genitale a femeilor etc..

Conventia prevede combaterea stereotipurilor care fac ca violenta impotriva femeilor sa fie acceptata în sociatate, instruirea de specialisti care sa lucreze cu victimele sau includerea programelor educaționale care aborbează problematica imegalităților de gen ca disciplile in programele scolare.

Află mai multe detalii aici:

Conventia: https://rm.coe.int/168046253e
Ghid pentru parlamentari: http://infoeuropa.md/files/ghid-pentru-parlamentari-conventia-consiliului-europei-privind-prevenirea-si-combaterea-violentei-impotriva-femeilor-si-a-violentei-domestice-conventia-de-la-istanbul.pdf
Comunicat de presa: Conventie-1.08
Pasi pentru RATIFICAREA Conventiei de catre Romania: Campanie pt Ratificarea Conventiei-1

Raportul FRA privind violenta impotriva femeilor  http://bit.ly/1ctvLLp –  bazat pe interviuri realizate cu  42,000 femei din 28 de state membre UE, prezinta abuzurile suferite acasa,  la serviciu, in public sau in mediul virtual.Violenta impotriva femeilor, o ancheta UE: http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_ro.pdf