exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Ce ar trebui să facă Guvernul României pentru a salva vieți în epidemia de violență domestică?

Știm că violenÈ›a ucide È™i că izolarea creÈ™te pericolul. Având în vedere că pandemia de coronavirus È™i criza economică ce o însoÈ›eÈ™te adâncesc inegalitățile existente È™i cresc incidenÈ›a violenÈ›ei împotriva femeilor, AsociaÈ›ia A.L.E.G. alături de alte 20 de organizaÈ›ii din reÈ›eaua Romanian Women’s Lobby, parte din European Women’s Lobby, au transmis o serie de solicitări de acÈ›iune rapidă către Ministrul Muncii È™i ProtecÈ›iei Sociale, Violeta Alexandru, dar È™i către AgenÈ›ia NaÈ›ională pentru Egalitate de Șanse între Femei È™i BărbaÈ›i, organismul naÈ›ional de coordonare în domeniul prevenirii È™i combaterii violenÈ›ei de gen în România. Măsurile propuse se bazează pe experienÈ›a noastră directă de lucru cu femeile afectate de violență în această perioadă. Solicitările noastre sunt:

ÃŽn plan intern

  • OrganizaÈ›iilor neguvernamentale care promovează drepturile femeilor È™i fetelor să li se ofere spaÈ›iul pentru a fi ascultate, reprezentate È™i consultate în mod egal în procesele de luare a deciziilor atunci când guvernul elaborează È™i implementează planuri de răspuns È™i recuperare;
  • România să continue să menÈ›ină sau să introducă măsuri speciale temporare pentru a proteja femeile de recesiunea economică viitoare È™i de austeritate;
  • România să stabilească È™i să comunice o dată certă la care vor înceta restricÈ›iile È™i derogările de la drepturile È™i libertățile omului din această perioadă de criză;
  • Serviciile de protecÈ›ie să fie complet finanÈ›ate È™i funcÈ›ionale pentru femeile fără adăpost sau care nu sunt în siguranță în propria locuință, femeile care solicită azil È™i cele afectate de exploatarea sexuală (a se vedea în acest sens Declaratia COE din 20.04.2020 cu privire la aplicarea standardelor ConvenÈ›iei de la Istanbul în timpul COVID 19)

  • Identificarea serviciilor publice È™i private în domeniul violenÈ›ei domestice care mai sunt funcÈ›ionale È™i publicarea de urgență a listei cu datele lor de contact; multe ONGuri oferă consiliere de la distanță È™i guvernul ar trebui să susÈ›ină efortul de a le face cunoscute.
  • Adăugarea la linia telefonică naÈ›ională de urgență 0800 500 333 a unui sistem de raportare prin SMS È™i de contact prin e-mail (cel din urmă in special pentru practicieni).
  • Identificarea judeÈ›elor în care nu funcÈ›ionează locuinÈ›ele protejate din proiectul VENUS È™i solicitarea către autoritaÈ›ile judeÈ›ene de soluÈ›ii pentru cazare în regim de urgență pentru victimele violenÈ›ei domestice (ex. hoteluri/ apartamente ca È™i pentru carantină, dar È›inând cont de specificul violenÈ›ei domestice).
  • Să se asigure de funcÈ›ionalitatea echipelor de intervenÈ›ie mobile locale È™i să solicite echipelor multi-disciplinare să È›ină legătura prin grupuri online pentru a sprijini intervenÈ›iile.
  • Ministerul Sănătății să se asigure ca Serviciile de Medicină Legală sa fie funcÈ›ionale zilnic È™i separate de circuitele COVID.
  • Ministerul JustiÈ›iei să solicite ca toate instanÈ›ele sa aibă în vedere judecarea de urgență a cauzelor de violență domestică.
  • Să se demareze un FOND DE URGENȚĂ pentru serviciile care deservesc victimele violenÈ›ei, inclusiv cele furnizate de ONG-uri. Să se poată aproba rapid È™i în mod flexibil granturi mici pentru situaÈ›ii urgente ale beneficiarelor sau care amenință existenÈ›a serviciilor.

Dacă pierdem serviciile de suport și așa puține pe care le avem în România, victimele violenței domestice vor fi ale nimănui.

ÃŽn plan extern:

  • România să adopte împreună cu omologii europeni, un Plan European de Stimulare a Solidarității È™i să facă din egalitatea dintre femei È™i bărbaÈ›i principala condiÈ›ionalitate;
  • România să adopte împreună cu omologii europeni, Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, asigurându-se că viitorul CFM permite investiÈ›ii sporite în economia de îngrijire È™i un Pact de ÃŽngrijire pentru Europa, conÈ›inând perspectivele femeilor în toate domeniile prin bugetarea pe bază de gen È™i oferind resurse adecvate pentru organizaÈ›iile de femei;

Mai multe detalii și informații pot fi găsite în documentul complet de politică atașată aici.

Scrisoarea integrală a ONGurilor poate fi citită aici.