Băieții și fetele ar trebui să aibă libertatea de a-și alege ei cel mai potrivit drum în carieră, ghidați fiind pe baza aptitudinilor spre meserii de viitor. Dar, de multe ori, deciziile se iau la presiunea familiei și a școlii și sunt marcate de prejudecăți despre ce e o meserie de femei sau de bărbați. Așa se face că în România, femeile predomină încă în sectoarele prost plătite: spre exemplu, ele reprezintă 75% din personalul din învățământul pre-universitar, în timp ce în sectorul energetic, bine remunerat, 81% dintre angajați sunt bărbați. Astfel de discrepanțe plasează România pe locul 25 din 28 în clasamentul care măsoară în Uniunea Europeană gradul de egalitate între femei și bărbați (EIGE, 2017).
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a finalizat de curând implementarea unui proiect european cu titlul „Eliminarea stereotipurilor de gen din educație și consilierea vocațională – GenderEd”, implementat în paralel în 4 țări europene
: România, Cipru, Italia și Lituania. Proiectul a elaborat un manual care combină teoria despre egalitatea pe piața muncii cu activități de învățare experiențială privind prejudecățile în alegerea meseriilor, care a fost utilizat la clasă cu 190 de elevi cu vârste între 13 și 16 ani, într-un modul educativ constând în minim 11 ore, predate de către cadre didactice special formate. Proiectul a format 83 de cadre didactice implicate în consilierea vocațională a elevilor, din Sibiu și din alte 10 județe. Atât manualul,
cât și informații suplimentare despre proiectul Gender Ed
se pot accesa pe www.aleg-romania.eu la secțiunea Proiecte.

Un element inedit al proiectului a fost realizarea jocului ”Dream Fighters” prin care tinerii pot exersa cum să comunice asertiv ca să țină piept presiunilor celor din jur și să-și urmeze visurile. Jocul se descarcă sub formă de aplicație gratuită în limba română, în Appstore și Google Play. Un grup de tineri a fost consultat în conturarea avatarurilor și situațiilor din joc, pentru ca jocul să fie cât mai realist.
Trei dintre profesorii implementatori din Sibiu – Adela Crețu (CJRAE, Scoala Gen. nr. 23), Cătălin Lazăr (Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna) și Delia Petrovai (CJRAE, Școala Gen. Șelimbăr) – au participat alături de echipa A.L.E.G. la conferința finală a proiectului din Nicosia, Cipru, în perioada 12-14 iunie, unde au putut schimba impresii cu cadre didactice și elevi participanți în proiect din alte țări.
În perioada 26-27 iunie, reprezentanta A.L.E.G. Alexandra Abrudean a prezentat rezultatele proiectului Gender Ed la un eveniment de informare organizat de Comisia Europeană la Bruxelles pentru proiectele de capacitare a femeilor și de combatere a violenței de gen. Rezultatele proiectului au fost prezentate și la Sibiu la o conferință la care au participat cadre didactice, elevi și reprezentanți ai Inspectoratului Județean Școlar și ai Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu. Metodologia va fi pusă la dispoziție și Ministerului Educației Naționale pentru a putea fi replicată la scară largă.
Motivația din spatele proiectului GenderEd este credința fermă că educația tinerilor este un instrument extraordinar pentru a schimba relațiile inegale de putere dintre sexe. GenderEd este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care abordează modul în care stereotipurile de gen afectează elevii de gimnaziu și liceu în alegerea profilurilor de studiu și a profesiei pe care o vor urma.
Proiect finanțat prin programul DAPHNE al Uniunii Europene, cod: JUST/2015/RGEN/AG/ROLE/9617
Detalii: https://aleg-romania.eu/2017/02/03/5142/