Activitatea A.L.E.G. in reteaua ASTRA
Irina Costache a reprezentat A.L.E.G. la o serie de intalniri organizate de reteaua ASTRA (ASTRA Central and Eastern European Women’s Network for Sexual and Reproductive Health and Rights) pe tema drepturilor sexuale si reproductive. Participarea Irinei la aceste intalniri este o dovada a interesului A.L.E.G pentru campanii de informare, campanii de educatie sau de advocacy pe subiecte legate de de drepturi sexuale si reproductive, in special acolo unde sunt in joc drepturile si vietile femeilor.
Printre subiectele discutate la intalniri, doua par sa mobilizeze dezbaterile despre drepturi sexuale si reproductive (DSR) in regiune. Pe de o parte, constatarea ca in ultimii ani, in intreaga regiune centrala si est-europeana si-au facut simtita prezenta grupuri de lobby anti-choice (limitarea dreptului femeilor de a alege ce se va intampla cu trupul si viata lor atunci cand au o sarcina nedorita). Activitatea acestora a inclus numeroase incercari de limitare a accesului femeilor la avort sau la diferite mijloace contraceptive. In Romania, aceste incercari s-au concretizat in propunerea legislativa (respinsa ulterior) care impunea ca obligatorie „consilierea in criza de sarcina” ca o conditie pentru obtinerea unui avort. Consilierea obligatorie prin lege se practica in cazul agresorilor in violenta familiala. Credem ca a trata femeile aflate intr-o situatie vulnerabila ca pe agresori ar fi o incalcare a drepturilor omului. In astfel de situatii, doar o consiliere liber consimitita poate avea efecte benefice. Pe parcusul discutiilor cu alte ONGuri am aflat si ca programe de educatie sexuala comprehensiva, fundamentale pentru promovarea unor comportamente sexuale sanatoase si responsabile, care ar putea conduce in mod firesc la reducerea numarului de avorturi si de sarcini in adolescenta la femeile din Romania nu sunt prezente in programa scolara formala. Credem ca orice strategie pentru sanatatea reproducerii ar trebui sa se axeze pe programe educative, si nu pe limitari si constrangeri de trista amintire din epoca decreteilor. Acest punct de vedere este impartasit de toate organizatiile din reteaua ASTRA.
A doua problema discutata a vizat elaborarea unei strategii comune pentru participarea la procesul de evaluare al Planului de Actiune al Conferintei Internationale pentru Populatie si Dezvoltare (ICPD PoA). Scopul acestei strategii vizeaza includerea in procesul de evaluare a opiniilor organizatiilor non-guvernamentale despre felul in care a fost implementat planul de actiune si a noilor prioritati ce se contureaza in domeniul drepturilor sexual si reproductive. In acest scop, cei 28 de reprezentati ai organizatiilor pentru drepturi sexuale si reproductive au redactat o declaratie comuna sub titlul WARSAW CALL TO ACTION. ALEG sprijina aceasta declaratie si sugereaza altor organizatii din Romania sa adere la cererile formulate in declaratie (sustinerile pot fi adresate catre secretariatul ASTRA la federa@astra.org.pl)
Pentru cititorii nostri care sunt mai putin familiarizati cu semnificatia ICPD sau a proceselor ONU vom explica mai jos cateva detalii lamuritoare.
La fiecare 20 de ani, Natiunile Unite organizeaza un summit pe tema populatiei si dezvoltarii (Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare) la care participa atat oficiali guvernamentali cat si cercetatori sau specialisti ori ONG-uri active in domeniu. La aceste intalniri se dezbat teme si se prezinta analize cu privire la saracie, tendinte demografice, starea de sanatate a populatiei lumii, indicatori ai mortalitatii materne si a copiilor, eradicarea sau controlul anumitor boli transmisibile ( in special HIV/AIDS). Organizatia Natiunilor Unite are si o agentie specializata care se ocupa de populatie si dezvoltare UNFPA (Fondul pentru Populatie al Natiunilor Unite).
In 1974, conferinta pentru populatie si dezvoltare s-a tinut la Bucuresti. La momentul respectiv, Romania era considerata o tara in curs de dezvoltare din Blocul Estic. La finalul Razboiului Rece, probemele legate de populatie s-au schimbat radical. Migratia internationala s-a extins rapid peste tot in lume, la fel si problemele ce tin de sustinerea si sustenabilitatea unei populatii atat de numeroase atat din punct de vedere economic cat si de mediu. Cu totii lasam o amprenta din ce in ce mai marcanta asupra ecosistemelor.
In 1994 a avut loc la Cairo un nou summit pe tema populatiei si dezvoltarii concretizat cu un Plan de Actiune. Acest document pe care il evaluam acum, a consituit un ghid pentru politici guvernamentale legate de populatie. Acest ghid/plan de actiune va fi revazut tn 2014, la urmatoarea intalnire organizata de ONU. Planul de Actiune al conferintei de la Cairo a trasat numerose obiective, insa de interes pentru noi sunt cele care se refera la egalitate de gen, la sanatatea femeilor (inclusiv sanatatea reproductiva), drepturile fetelor, drepturile femeilor din grupuri vulnerabile legate de reproducere si sexualitate, access la drepturi sexuale si reproductive pentru toti. In mod concret, ne intereseaza prevederile din ICPD care afirma ca sanatatea reproductiva este un drept si ca accesul la metode de family –planning accesibile si potrivite cerintelor individuale intra in indatoririle statului.
Procesul de evaluare al ICPD este o metoda foarte buna de advocacy si a fost folosita de ASTRA pentru a lansa documentul WARSAW CALL TO ACTION.
Aceasta declaratie se adreseaza guvernelor, UNFPA si partenerilor in programe de dezvoltare si cere ca vocile si opiniile specialistilor din organizatii care apara drepturile sexuale si reproductive, sa fie incluse in procesul de evaluare al Planului de Actiune al Conferintei Internationale pentru Populatie si Dezvoltare.
Incepand cu luna octombrie, A.L.E.G. a devenit prin Irina membra in Comitetul de Coordonare al Astra Network.