exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

A.L.E.G. va lua parte la consultarile ONU cu privire la prioritatile legate de sanatate in viitoarea strategie de dezvoltare post-2015


Din 2015, actuala strategie de dezvoltare promovata de Natiunile Unite “ Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului – Millennium Development Goals” (MDG) va fi inlocuita cu o noua agenda de dezvoltare. Printre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, o serie de teme precum egalitatea de gen, sanatatea materna si combaterea HIV/AIDS sunt reflectate si in obiectivele A.L.E.G. In prezent, numeroase ONGuri, reprezentanti guvernamentali si parteneri ai ONU se intalnesc in conferinte regionale si internationale pentru a evalua rezultatele strategiei MDG cat si pentru a identifica noi subiecte/teme care se cer a fi solutionate prin eforturile comunitatii internationale. Dezbateri legate de viitoarele prioritati ale agendei de dezvoltare internationala sunt déjà in derulare in cadrul proiectului – The World We Want.

moscow picture_irina

A.L.E.G a  contribuit deja la procesul de evaluare a MDG, activitate ce reprezinta o preocupare a organizatiei  in contextul obiectivelor privind egalitatea de gen si drepturile femeii. Irina Costache a prezentat in cadrul Consultarii Regionale pe tema sanatatii, ce a avut loc la Moscova intre 26 si 27 ianuarie 2013, un raport privind prioritatile de dezvoltare in domeniul sanatatii conform prioritatilororganizatiei si intereselor beneficiarilor. Consultarea a fost organizata de reteaua ASTRA si de reteaua East European Alliance for Reproductive Choice (EEARC).

Raportul intitulat “Framing the Future Health Goal in CEE – Views from Romania” a subliniat importanta construirii unor sisteme sustenabile si universale de asigurari de sanatate care sa perimta accesul la astfel de servicii al tuturor categoriilor de persoane, inclusiv al grupurilor marginalizate precum romi, femei, pacienti cu HIV/SIDA, migranti. O astfel de abordare ar conduce la diminuarea inegalitatilor in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate responsabile si de calitate.

Raportul propune de asemenea includerea a doua tematici de sanatate in viitoarea agenda de dezvoltare – imbunatatirea sanatatii femeii si access neconditionat la sanatate sexuala si reproductiva. Raportul mai ofera si o imagine de ansamblu asupra transformarilor din sistemul de sanatate romanesc si a impactului acestor schimbari asupra obiectivelor de dezvoltare referitoare la egalitate de gen si sanatate.

Irina a fost invitata in luna martie in Botswana pentru a lua parte la intalnirea consultativa finala privind rolul sanatatii in agenda de dezvoltare post 2015, unde va prezenta recomandarile si pozitiile exprimate in cadrul intalnirii regionale de la Moscova si reluate in raportul final al retelei ASTRA. Mai multe detalii despre intalnirea de nivel inalt din Botwana si consultarile ONU in domeniul sanatatii gasiti aici http://www.who.int/topics/millennium_development_goals/post2015/en/index.html