exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, în special a ordinului de protecţie

Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, în special a ordinului de protecţie
Proiect realizat de: Asociaţia TRANSCENA

În parteneriat cu:

GRADO (Grupul Român pentru Apararea Drepturilor Omului),

CPE (Centrul Parteneriat pentru Egalitate),

ARTEMIS CLUJ (Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei)

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.EG.

Fundaţia SENSIBLU

Centrul FILIA

Asociaţia FRONT

ASOCIAŢIA ANAIS

 

Proiect finanţat de Open Society Institute

 

Scop

De a dezvolta o campanie de advocacy concentrata pe institutiile relevante aplicarii Legii 212/2003 republicata, pentru a grabi implementarea Strategiei Nationale în domeniul prevenirii si combaterii violentei în familie si a Planului de Actiune propus în strategie, în mod special a ordinului de protectie.

 

Obiective

• De a dezvolta o campanie de informare publica cu scopul de a promova ordinul de protectie

• De a dezvolta o campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a planului de actiune specificat în Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie de catre autoritatile centrale în parteneriat cu ONG-urile.

• De a monitoriza implementarea Legii 217/2003 republicata si în principal implementarea ordinului de protectie si dezvoltarea serviciilor pentru victime.

 

Durata: 12 luni

 

Context

Dupa un îndelungat proces de advocacy sustinut de catre societatea civila timp de 7 ani, o masa critica a fost produsa, astfel, clasa politica a acceptat necesitatea exprimata de catre partenerii publici, iar în cele din urma a discutat si a votat modificarile Legii Impotriva Violentei în Familie (217/2003 republicata). Principalele schimbari au fost urmatoarele:

• Introducerea ordinului de protectie

• Abrogarea caracterului obligatoriu referitor la procesul de mediere

La începutul lunii decembrie 2012, guvernul a aprobat Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie si Planul de Actiune propus de Departamentul de Protectie a Copilului în iunie 2012.

 

Justificare

Proiectul propus de noi are scopul de a raspunde la urmatoarele nevoi accentuate mai sus:

• Asigurarea implementarii urgente a Planului de Actiune cuprins în Strategia Nationala în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie

• Monitorizarea implementarii curente a Planului de Actiune si existenta serviciilor pentru victime în scopul de a actualiza eficient si corect legislatia urmatoare

• Concentrarea pe domeniul ONG-urilor

În cadrul acestui proiect noi propunem urmatoarele actiuni:

• Campanie de informare asupra Ordinului de Protectie. Aceasta campanie va fi adresata publicului în general si femeilor aflate în situatii de risc în particular.

• Monitorizarea emiterii ordinelor de protectie de catre judecatori si activitatea politiei bazata pe prevederile legii. Vrem sa aflam câte ordine de protectie au fost emise, unde, când, daca au fost aplicate si cum au fost aplicate, ca ofiterii de politie de pe teren sa fie informati în legatura cu aplicarea ordinului de protectie. Situatia implementarii ordinului de protectie este prioritara pentru noi, deoarece reprezinta modificarea din lege cea mai relevanta pentru siguranta victimei, dar si primul pas în procesul de crestere a nivelului de încredere al femeii pentru spune NU abuzului domestic.

• Monitorizarea serviciilor oferite victimelor violentei în familie. În conformitate cu legea, în prezent exista 5 tipuri de astfel de centre: 4 tipuri pentru victime si 1 tip destinat agresorului: adapost, centru pentru recuperare si consiliere a victimelor, centru de zi pentru consilierea agresorului, centru pentru prevenirea si combaterea violentei în familie, centru de informare si constientizare a populatiei.

• Crearea unei retele a ONG-urilor cu experienta în domeniu si/sau care sunt interesate sa participe.

 

Activitatile proiectului

Activitatea 1 – Management

Activitatea 2 – Advocacy si campanie de informare pentru implementarea urgenta a Strategiei Nationale în domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei în Familie

Activitatea 3 – Monitorizarea emiterii si implementarii ordinelor de protectie la nivel national

Activitatea 4 – Monitorizarea serviciilor pentru victime existente în toata tara

Activitatea 5 – Retea si grupuri de lucru a ONG-urilor

Activitatea 6 – Comunicarea activitatilor pe site-ul Asociatiei Transcena, pe blog si pe pagina de Facebook.

Activitatea 7 – Evaluare

 

Rezultate aşteptate:

• 1 campanie de informare

• 1 campanie de advocacy

• 1 raport de monitorizare a implementarii ordinului de protecţie

• 1 raport de monitorizare a serviciilor

• Reţeaua ONG-urilor activa