Cinci motive să nu ratezi Festivalul Egalității de Gen de la Sibiu
Festivalul Egalităţii de Gen nu e un festival oarecare ci e unic, educativ, non-formal si promovează schimbarea socială pentru femei, barbati, copii si mai ales tineri. Vino sa vorbim despre ce ar insemna un „Sibiu – oras gender-friendly” si sa le spui si altora. Iata mai jos cateva evenimente pe care ti le recomandam cu caldura. Intrarea la toate evenimente este gratuită.
Teatru-ziar: Debate și role-play pe marginea ziarelor
Mulți dintre noi am urmărit în vară cazul de viol de la Vaslui așa cum a fost el prezentat de mass-media. Dar cum ne formăm o opinie proprie? Și oare ce se întâmplă acolo, la fața locului, după ce camera de filmat a fost oprită, după ce ultimul jurnalist a plecat? Prin acest atelier ne propunem să încurajăm gândirea critică și totodată empatia în rândul participanților, lucrând pe baza articolelor apărute în mass media. Cei prezenți vor avea ocazia de a dezbate, dar și de a intra în pielea jurnaliștilor, precum și în pielea persoanelor implicate în aceste articole. Joi, 1 octombrie, ora 18:00 la Librăria Habitus.
Monologurile Vaginului, după Eve Ensler
Textul original al autoarei Eve Ensler este bazat pe interviuri cu peste 120 de femei care au împărtășit despre violența suferită, dar și despre ce le-a făcut puternice și si le-a vindecat de umilință. Monologurile vaginului sunt o încercare de a exorciza cultura occidentală de perceperea corpului femeii ca pe ceva murdar si rușinos. A generat una dintre cele mai mari mișcări globale de combatere a violenței împotriva femeilor: V-Day, urmată apoi de 1 Billion Rising. Spectacole după acest text se joacă în peste 140 de țări. Printre actrițele care l-au interpretat se numără: Jane Fonda, Whoopi Goldberg, Glenn Close și Susan Sarandon. Piesa din festivalul nostru este interpretată de trei actrițe cunoscute publicului sibian din spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca”: Serenela Mureșan, Cristina Ragos și Codruța Vasiu. Piesa nu are un conținut vulgar. Joi, 1 octombrie, ora 20:00, Atrium Café, Birstro& Art din Sibiu.
Teatru Forum
Teatrul forum, este o formă de teatru educativ conceput de Augusto Boal şi menit să promoveze schimbări în societate. Spectacolul nostru din acest an urmărește destinul trist al unei adolescente într-o lume plină de idei preconcepute și forme fixe. Povestea ei poate fi povestea oricărui tânăr vulnerabil în fața stigmatelor sociale. Teatru-forum însă dă ocazia spectatorului să îndrepte greșelile stereotipale și, de ce nu, chiar să devină el însuși actor. E o provocare pentru cei curajoși, dar și pentru cei ce iubesc neconvenționalul. Vineri, 2 octombrie, la ora 14:00, Geea Caffee Sibiu.
Activități educative pentru copii & părinți: lumea roz-albastră
Mulți dintre noi le transmitem copiilor stereotipurile și temerile noastre. Nu vrem ca băieții să fie prea slabi, așa că le cumpărăm puști și mașini. Nu vrem ca fetele să devină prea băiețoase, așa că le cumpărăm prințese și seturi de gătit. Jocurile fetelor și băieților ajung treptat segregate și le formează deprinderi și atitudini adesea divergente. Are jocul din copilărie vreo legătură cu războiul sexelor? Am putea introduce oare prin joc și jucării egalitatea de gen în viața copiilor noștri? La acest atelier și copiii și părinții vor avea ocazia să se joace și să analizeze de ce fac anumite alegeri și care sunt consecințele acestor alegeri pe termen lung. Sâmbătă, 3 octombrie la ora 11, Librăria Erasmus.
Proiecția filmului Brave Miss World
Filmul surprinde drama trăită de către Miss World Israel 1998. Declarată cea mai frumoasă femeie a lumii, Linor Abargil a trăit o experiență traumatizantă chiar cu două luni înainte de a fi încoronată Miss World. Aceasta a fost răpită și violată în Milano, Italia, de agentul ei de turism. Zece ani mai târziu, ea este gata să vorbească despre cele întâmplate și îi încurajează și pe ceilalți să își spună povestea. În calitate de reprezentantă a victimelor violenței sexuale, Linor încurajează lupta împotriva violenței sexuale, îndeamnă să rupem tăcerea și să luăm atitudine în astfel de situații. Sâmbătă, 3 octombrie, ora 18:00, Librăria Habitus.
Festival organizat anual de catre Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.E.G. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, Global Found for Women și Uniunea Europeană prin programul Daphne.Cu spijinul Asociatiei Ille et Vilaine Sibiu, Librăria Habitus, Ambasada Israel in Romania, Geea Caffe, Librăria Erasmus, Atrium Cafe, Bistro& Art. Partener media: Zile și nopți. Sponsor: Simpa