25 Noiembrie – Eveniment Martorele tăcute vorvesc
25 Noiembrie este Ziua Internaţională de Combatere a Violenţei Împotriva Femeii. Mesajul din acest an al ONGurilor active în combaterea violenței asupra femeilor este INDIFERENȚA HRĂNEȘTE VIOLENȚA. Mesajul se adresează în special factorilor de decizie și celor responsabili de intervenția în cazurile de violență: judecători, procurori, polițiști, autorități publice locale. ”Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, în schimb, primeşte constant câte o mână de ajutor. De la judecătorul care nu emite ordin de protecţie în timp util. De la tribunalul care decide să lase violatorii în libertate. (….)De la toţi cei care gândesc « dacă acceptă, înseamnă că-i place ». De la rudele, vecinii şi prietenii care sfătuiesc femeia să-l ierte ca să nu se facă ea de ruşine.” (fragment din Manifestul ONGurilor)
La Sibiu, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează pe 25 noiembrie ca în fiecare an, evenimentul stradal Martorele Tăcute Vorbesc. Evenimentul are loc pe str. Nicolae Bălcescu, în zona fântânii, între orele 16.00 – 19.00. Martorele Tăcute sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa din cauza violenţei. Fiecare siluetă va avea inscripţionată povestea unui caz. Conform Institutului de Medicină Legală Sibiu, 181 de femei agresate de partener au solicitat eliberarea unui certificat medico-legal în 2013. Din teamă și lipsă de încredere în instituții, multe femei îndură însă violenţa în tăcere. A.L.E.G. invită sibienii la o seară de veghe pentru a sublinia că violenţa asupra femeii nu e o simplă poveste pentru știri de senzație, ci o realitate la care contribuim cu toții prin indiferență. Te aşteptăm şi pe tine pentru a aprinde o lumânare și a arăta că îți pasă. Avem nevoie de gestul care să facă diferența și să anuleze indiferența: decizia de a bate la ușa vecinilor, de a suna poliția când victima nu poate, de a nu trece nepăsători pe lângă o situație de violență! Împreună cu DGASPC Sibiu și membrii echipei intersectoriale, vom oferi materiale informative privind servicile disponibile victimelor violenței în județul Sibiu şi ordinul de protecţie.
Organizația A.L.E.G. oferă servicii gratuite de consiliere și îndrumare pentru victimele violenței. Urmărind schimbări pe termen lung în societate, A.L.E.G. desfășoară activități de prevenire a violenței de gen prin educarea tinerilor. În perioada mai 2013 – martie 2014 A.L.E.G. implementează la Sibiu proiectele ”Educație pentru Prevenirea Violenței de Gen prin Teatru și Metode de Acțiune” și ”Tineri contra Violenței de Gen” prin care 500 de elevi din licee și grupuri școlare invață că violența de gen este un abuz de putere ce nu ar trebui tolerat, indiferent ce formă îmbracă (violență fizică, verbală, psihologică sau sexuală) și indiferent unde se petrece (în familie, în scolă, între adolescenți etc.). Proiectele sunt finanțate prin Progamul Uniunii Europene Tineret în Acțiune, respectv Junior Chamber International – Actionăm Responsabil.
Evenimentul de la Sibiu face parte dintr-o campanie naţională pentru siguranta femeilor in familie, în cadrul căreia mai multe organizaţii active în combaterea violenţei asupra femeilor desfăşoară activităţi în paralel la Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş şi Cluj Napoca.
16 Zile de Activism Împotriva Violenţei Asupra Femeilor
Scrisori deschise ale ONGurilor către autorităţi:
Conventia de la Istanbul
NU includerii violului in legea Medierii
Ordinul de protectie
Sterilizarea femeilor rome
Violenta asupra femeilor nu este divertisment